2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Magyarázatot követelnek Johannistól a melegházasság tiltását szorgalmazók

2016. október 21. 09:48, utolsó frissítés: 10:25

Állásfoglalása pontosítására szólította fel Klaus Johannis államfőt csütörtökön a melegházasság alkotmányos tiltását szorgalmazó Koalíció a családért nevű civil szervezet és a román ortodox egyház, miután az elnök "vallási fanatizmust" emlegetett a kezdeményezéssel kapcsolatban.


Johannistól először Viorel Iuga baptista lelkész követelte, hogy nyilvánosan álljon "a kereszténység, a család és a normalitás" oldalára, mert ellenkező esetben leváltják. Az államelnök, akit egy sajtóértekezleten szembesítettek Iuga felszólításával, kitérő választ adott, de szász evangélikus származására utalva megjegyezte: nemzeti és vallási kisebbségiként a tolerancia híve.

A Koalíció a családért nevű szervezet és az ortodox egyház patriarchátusa is további magyarázatot kért Johannistól arra, mit értett az alatt, hogy "hibás a vallási fanatizmus és az ultimátumszerű felszólítások útját járni". Mindkét közlemény arra hívja fel az elnök figyelmét, hogy kijelentését sokan úgy érthetik: nem a baptista lelkész fenyegetőzését, hanem magát a polgári kezdeményezést bélyegezte meg "ultimátumként" és "vallási fanatizmusként".

A Koalíció a családért emlékeztette Johannist: több mint hárommillió ember írta alá azt az alkotmánymódosító kezdeményezését, amelyben azt követelik, hogy az alaptörvény "egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságaként" határozza meg a családot (a jelenlegi alkotmány "házastársakat" említ), és a polgári kezdeményezés szabályos voltát már az alkotmánybíróság is megerősítette.

"Egy ilyen támogatottságú társadalmi kezdeményezést vallási fanatizmusnak minősíteni demokrácia- és alkotmányellenes" - szögezte le a civil szervezet.

Rámutattak: a nemzetközi sajtó nemcsak a kezdeményezésükkel való nyílt szembefordulásként értelmezte Johannis szavait, hanem összefüggésbe hozta azzal az egy hét múlva esedékes alkotmánybírósági döntéssel is, amely egy homoszexuális pár külföldön kötött házasságának romániai elismertetése ügyében várható.

A patriarchátus szerint egy alkotmánybíróság által megerősített polgári kezdeményezés, amelyet minden romániai keresztény egyház támogatott, semmiképpen nem lehet vallási fanatizmusnak vagy intoleranciának elkönyvelni - szerintük Johannis megjegyzése csak a baptista lelkészre vonatkozhatott, de ezt mielőbb tisztáznia kell.

Az alkotmány módosításához a parlament kétharmados többségének támogatása, valamint érvényes és eredményes népszavazás szükséges. A Koalíció a családért azt szorgalmazza, hogy a decemberi parlamenti választással egy időben szervezzék meg a melegházasság tiltásáról szóló referendumot. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS