2022. október 3. hétfőHelga
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A melegházasság tiltását célzó alkotmánymódosításért demonstráltak Szatmáron

2016. október 22. 19:17, utolsó frissítés: 19:21

Mintegy kétszázan vettek részt Szatmárnémetiben azon a demonstráción, amelyet a Koalíció a családért nevű mozgalom szervezett a melegházasság tiltását célzó alkotmánymódosítás támogatásáért. Mint arról beszámoltunk, a Koalíció a családért a melegházasságot alkotmányosan tiltani akaró népszavazási kezdeményezéséhez több mint hárommillió aláírást gyűjtött; konkrétan arról szeretnének kiírni népszavazást, hogy az alkotmány házasságra vonatkozó cikkelyében a "házastársak" szót "férfi és nő"-re cseréljék. Kezdeményezésüket a legtöbb romániai egyház támogatja.


Az Agerpres arról tudósított, Kereskényi Gábor, a város RMDSZ-es polgármestere is szónokolt a rendezvényen, és felidézte, még képviselőként 2014-ben több kollégájával közösen benyújtott egy hasonló módosító indítványt a képviselőházban, ám az megfeneklett. Remélem, ezúttal az összes Szatmár megyei képviselő és szenátor függetlenül párthovatartozásától támogatni ogja ezt a kezdeményezést, amely az egész romániai társadalom javát szolgálja - jelentette ki a polgármester.

"Az a tény, hogy ma itt vagyunk, nem azt jelenti, hogy nem vagyunk toleránsak, hogy nem vagyunk keresztények" - nyugtatta meg az egybegyűlteket a polgármester, majd az európai migrációs válságra utalva azzal folytatta: "de Önök is látják, mi történik geopolitikai téren, egyesek ránk jönnek, nekünk meg kell védenünk keresztény értékeinket itt is, függetlenül attól, milyen etnikumhoz tartozunk; mi, szatmárnémeti őslakosai mindannyian keresztények vagyunk".A szatmárnémeti demonstráción a Koalíció a családért szatmárnémeti képviselője, Mihai Micula baptista lelkész azt mondta, az alkotmány vonatkozó, 48. cikkelyének módosítását az összes keresztény felekezet támogatja Romániában. A szatmárnémeti demonstráción a város összes felekezete képviseltette magát.

Romeo Nicoară
Szatmár megyei képviselő is felszólalt, és megígérte, támogatni fogja a módosítást a parlamentben. Romániában demográfiai probléma van, 25 évvel ezelőtt voltunk 22 millióan románok, magyarok, németek, ukránok, szlovákok, ma pedig 18 millióan, amelyből az országban tnylegesen 15-16 millióan tartózkodnak - jelentette ki a képviselő. Ha nem őrizzük meg az ország életképességét, hagyományait, eltűnünk - tette hozzá. Mint mondta, az alkotmánymódosító kezdeményezés a szenátus asztalán van, és valószínűleg megszavazzák, így a képviselőház elé fog kerülni. "Támogatjuk ezt a dolgot, én és más kollégáim is, liberálisok" - mondta. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS