2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dragnea: hazugság, hogy az illetékek eltörlésével politikai ellenőrzés alá akarják vonni a közmédiát

2016. október 25. 15:37, utolsó frissítés: 15:37

Hazugságnak és manipulációnak nevezte Liviu Dragnea PSD-elnök Andreea Paul liberális párti képviselő azon nyilatkozatát, amely szerint a tévé- és rádióilleték eltörlésével a cél politikai ellenőrzés alá vonni a közmédiát.

"Nagyon nehezemre esik ilyen óriási hazugságokat kommentálni. A köztévé és rádió költségvetésének egy részét, ha nem tévedek, körülbelül 48%-át jelenleg is az állami büdzséből biztosítják. Ez azt jelenti, hogy ez a két intézmény jelen pillanatban is az állami költségvetéstől függ, amelyet a parlament hagy jóvá. (...) Ezentúl nagyobb összeget kapnak az államtól. A politikai ellenőrzés nem ezen múlik, hanem a vezetőség kijelölésének módjától függ. Én már egy éve mondom, hogy változtatni kell ezen az eljáráson, és remélem, jövőre sikerülni fog. A megoldás egyszerű: a parlament által megszavazott tanácsot nem kell felruházni végrehajtói jogkörrel. A testületnek csak az kellene legyen a feladata, hogy megszervezze a versenyvizsgát egy nagyon jó, politikailag független menedzser kiválasztására" - mondta Dragnea.

A pártelnök hozzátette, kiszámítják, hogy jövő évtől mekkora keretet különítenek el a két intézmény számára, és ezt belefoglalják a készülő költségvetési törvénybe.

"A közrádió esetében az illeték befizetésére eddig kötelezett lakosok számát beszorozzuk 21 lejjel, ami 480 millió lejes költségvetést jelent, vagyis nagyobbat, mint az eddigi, a televízió esetében pedig 34 lejes illetékkel számolva 620 millió lejes keretet kapunk" - magyarázta Dragnea.

A képviselőház döntő házként 225 támogató szavazattal elfogadta kedden a több mint száz, nem adó jellegű illeték, köztük a tévé- és rádióilleték eltörlését előíró törvénytervezetet. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS