2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hegedüs Csilla: komoly változtatásokra szorul a bölcsődei és óvodai oktatás

2016. október 27. 17:14, utolsó frissítés: 17:45

"A Szövetség továbbra is elsődleges feladatai közé sorolja a minőségi oktatás biztosítását minden magyar gyermek számára. A bölcsődétől az egyetemig a lehető legjobbat kell nyújtanunk fiataljainknak, hogy minden magyar szülő nyugodt szívvel és bizalommal írassa magyar csoportba, osztályba gyerekét" – jelentette ki Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke csütörtökön, október 27-én a kolozsvári Mikó Óvodába tett látogatását követően.

Az elmúlt időszakban a pedagógusokkal és szülőkkel való beszélgetéseken komoly gondok körvonalazódtak a bölcsődéket és óvodákat illetően.

A Szövetség ügyvezető alelnöke elsősorban a bölcsődék hiányára hívta fel a figyelmet: "az édesanyák választhatnak, hogy egy vagy két éves szülési szabadságot igényelnek, a Nőszervezet pedig támogatja azokat az anyákat, akik visszatérnének a munkahelyükre, és teljes szakmai életet élnek, viszont a tanügyi törvény szerint csak három éves kortól vihetik az óvodába a kicsiket."

Hegedüs Csilla továbbá rámutatott: messze nem elegendő a bölcsődék száma, hiszen Kolozsváron például 400-500 gyereket utasítanak vissza évente, mivel nincs elég bölcsőde, ahova befogadhatnák őket, és ennyi édesanya számára jelent problémát az az egy év a szülési szabadság vége és az óvoda kezdése között. Főleg a nagyvárosokban probléma a gyerekek elhelyezése, hiszen a nagyszülők sok esetben más városban élnek, esetleg dolgoznak, nem tudják megoldani a felügyeletet, és nagyon sok családnak nem telik dadára.

Az ügyvezető alelnök Mikó Zsuzsa óvónővel, a Mikó Óvoda vezetőjével térképezte fel a lehetséges megoldásokat. "Ha több pénz térne vissza a helyi önkormányzatokhoz, bölcsődék létesítésére is lehetne fordítani, ez viszont nehéz, mivel meg kell lenniük a megfelelő körülményeknek, épület, kert, felszereltség szempontjából. A másik megoldás a tanügyi törvény változtatásában rejlik, hogy lehessen 2 éves kortól óvodába íratni a gyereket. Indítsanak külön csoportot babáknak, ez viszont az óvónők számának növelésével jár, amivel amúgy is baj van, hiszen áltagban 30 fős csoportok vannak az óvodákban. Ennyi gyerekkel nem tudnak foglalkozni a pedagógusok, rendkívül leterheltek, ezért is volna fontos, hogy a létszámot húszra csökkentsék" – fejtette ki Hegedüs Csilla.

További lényeges kérdésként említették szülők és pedagógusok egyaránt, hogy vakációban üresen állnak az állami tanintézmények, legyen az óvoda vagy iskola. Ezt vakációs tevékenységek szervezésével lehetne megoldani civil szervezetek, nyugdíjas pedagógusok, vagy akár azoknak a pedagógusoknak a bevonásával, akik nyáron is szívesen dolgoznának. Amint azt Mikó Zsuzsa is megerősítette, a vakációs tevékenységek rendkívül hasznosak lennének, hiszen sok mindennel foglalkozhatnának, amire év közben nem jut idő a tananyag miatt.

Az ügyvezető alelnök kérdésére kiderült, hogy a tananyag szempontjából az óvónők valamennyire szerencsésebb helyzetben vannak az iskolákban tanító pedagógusokhoz képest, mivel a gyerekek igényei szerint alakíthatják az átadását, érdekesebb formában, játszva is megtehetik ezt, viszont arra nagy szükség lenne, hogy az anyagot a mai világ kihívásaihoz igazítsák, gyakorlatiasabbá tegyék. (rmdsz-tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS