2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Vass Levente: javítani kell a vidéki kórházak felszerelését

2016. november 04. 18:48, utolsó frissítés: 18:48

A hét második felében a magyarsárosi és vámosgálvalfi közösségek vezetőivel találkozott Csép Éva Andrea és Vass Levente. A magyarsárosiak arra kérték a Maros megyei képviselőjelölteket, hogy mandátumuk ideje alatt Bukarestből mindig időben tájékoztassák az önkormányzati vezetőket, lelkészeket, iskolavezetőket a hazai és uniós pályázati lehetőségekről. Csép Éva Andrea elmondta, ahogyan eddig megyei tanácsosi tevékenysége során, úgy ezután bukaresti munkája alatt is prioritásnak tekinti majd a vidéki fejlesztéseket. „Fontos, hogy kiaknázzuk az országos és uniós alapok adta lehetőségeket is, mert ha a támogatások felhasználásával fejleszteni tudjuk a településeket, munkahelyeket teremtünk, javítjuk az életszínvonalat, azzal az erdélyi családok itthon maradását segíthetjük” – nyilatkozta a Maros megyei képviselőjelölt.


A vámosgálfalvi önkormányzati találkozón elhangzott, hogy célszerű lenne a dicsőszentmártoni kórházat fejleszteni, mert ez a teljes Kis-Küküllő mentét elláthatná, és ha az intézményben javulna a betegellátás színvonala, nem kellene a térségből a betegeket Marosvásárhelyre szállítani. Vass Levente szerint erre a problémára az jelentene megoldást, ha a parlament lehetővé tenné, hogy a vidéki kórházakat oktató kórházakká alakítsák, és részt vegyenek a szakemberképzésben. „Ezzel együtt járna a vidéki kórházak felszereltségének, ellátottságának javítása, és a fiatal orvosok nem ugródeszkának használnák a vidéki kórházakat, jobb lehetőségre várva, hanem hosszabb távra terveznének, nagyobb elhivatottsággal dolgoznának” – mondta a Maros megyei képviselőjelölt.

A magyar oktatás biztosítása a legfőbb prioritás a szórványban, ezt a Maros megyei képviselőjelölteknek és szenátoroknak is szem előtt kell tartaniuk, vélik a küküllőszéplakiak. Tapasztalataik szerint a magyar identitás felvállalása gondot jelent a szórványtelepüléseken, ennek erősítésében, ápolásában nagy segítséget nyújt a gyermekeknek a magyar nyelvű oktatás – hangzott el Héderfáján azon a találkozón, amelyen Vass Levente Maros megyei képviselőjelölt és a küküllőszéplaki és héderfáji önkormányzati képviselők, választmányi tagok a helyi közösségek kihívásairól beszélgettek. Vass Levente szerint a tömbmagyarságnak sok tanulsággal szolgál a szórványtelepülések harca a magyar identitás megőrzéséért.
A héderfájiak jövőbeli terveikről beszámolva elmondták, szeretnék településükön fellendíteni a bortermelést, visszaállítani a Kis-Küküllő menti borvidék régi hírnevét. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS