2021. október 17. vasárnapHedvig
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Pert nyert a kolozsvári sürgősségen megalázott olaszteleki lány

2016. november 08. 14:47, utolsó frissítés: 14:47

Elutasította a Kolozs Megyei Ítélőtábla a kolozsvári sürgősségi gyermekklinika fellebbezését az olaszteleki kislány esetében. Az RMDSZ feljelentése alapján az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) 2000 lejre büntette a kolozsvári kórházat és 1000 lejre a kislányt hiányos nyelvtudása miatt sértegető ügyeletes orvost.


Az RMDSZ idén februárban panaszt tett a balesetet szenvedett olaszteleki lány ügyében, akit a kolozsvári gyermekgyógyászaton aláztak meg azért, mert nem beszélhetett anyanyelvén a kórház személyzetével, hiányos román nyelvtudása miatt sértően bántak vele. A diszkriminációellenes tanácshoz eljuttatott beadványában az RMDSZ arra hivatkozott, hogy a bajban lévő lány nyelvi jogai súlyosan sérültek.

„A hatósági panaszunkban megfogalmazottakat áprilisban a CNCD egyértelműen alátámasztotta, eszerint: etnikai alapú diszkrimináció történt, és pénzbírságot szabott ki az ügyben érintett kórházra és orvosra. Már akkor is elmondtuk, az RMDSZ törvényben rögzítené, hogy azokon a településeken, ahol a kisebbségek számaránya eléri a 20%-ot, a kórházakban, rendelőkben kötelező jelleggel alkalmazni kelljen az ő nyelvükön beszélő alkalmazottat” − hangsúlyozta az eset kapcsán kedden Kovács Péter ügyvezető elnök. Hozzátette: az RMDSZ azt kezdeményezi, hogy az anyanyelv-használati küszöböt a jelenlegi 20%-ról 10%-ra csökkentsék, hogy minden olyan településen, ahol a lakosság egytizede magyar, lehessen magyarul is ügyet intézni. Ezzel párhuzamosan egy alternatív, ötezer fős küszöb bevezetését is sürgetik. Elmondta, ez 174 000 erdélyi magyar embert érintene.

Kovács Péter szerint a Kolozs Megyei Ítélőtábla döntése is azt bizonyítja, az RMDSZ törekvése, amely szerint a nyelvi jogokat biztosítani kell az egészségügyben, hiszen a betegek épsége, egészsége múlhat azon, hogy el tudják-e mondani panaszaikat az őket értő, nyelvüket beszélő személyzetnek, szükséges és helyénvaló.

„Az RMDSZ üdvözli az ítélőtábla döntését, amely morális elégtétel a családnak és mindazoknak, akik felháborodással követték a magyarellenes történéseket. Ha egységesen lépünk fel, akkor meg tudjuk védeni a magyar emberek biztonságát, ki tudunk állni, és ki tudjuk harcolni jogainkat” – hangzott el Kovács Péter nyilatkozatában. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS