2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Decemberig házi őrizetben marad a Maros Megyei Tanfelügyelőség vezetője

2016. november 09. 14:18, utolsó frissítés: 14:37

December 3-ig házi őrizetben marad a Maros Megyei Tanfelügyelőség vezetője, Ştefan Someşan - döntött a marosvásárhelyi Ítélőtábla.


Ezzel megerősítette a Maros Megyei Törvényszék múlt heti döntését, amely elutasította az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) arra vonatkozó kérését, hogy helyezzék előzetes letartóztatásba a főtanfelügyelőt. Someşan ellen hivatali hatalommal való visszaélés és hatáskörtúllépés gyanúja miatt folytat eljárást a DNA a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum létrehozása kapcsán.

A házi őrizet ideje alatt Ştefan Someşannak tilos elhagynia bírósági vagy ügyészségi engedély nélkül az otthonát, nem kommunikálhat Tamási Zsolt Józseffel, a római katolikus líceum igazgatójával és további 10 gyanúsítottal, akik a Maros Megyei Tanfelügyelőség alkalmazottai.

A vádhatóság szerint 2014. július 29-i ülésén a marosvásárhelyi tanács 1.500.000 lej kiutalását szavazta meg annak az épületnek a felújítására, amelyben az Unirea Nemzeti Kollégium működik, azzal a feltétellel, hogy létrehozzák a római katolikus teológiai profilú líceumot. A határozatot a Maros Megyei Főtanfelügyelőséggel is ismertették, és az ügyészek szerint Someşan akkor azt állította, hogy a tanügyminisztérium jóváhagyta egy új líceum létrehozását.

A tanfelügyelőség igazgatótanácsa egyhangúlag megadta a Római Katolikus Teológiai Líceum alapítására vonatkozó engedélyt.

A DNA szerint azonban a tanügyminisztérium semmilyen formában nem adott helyt az oktatási intézmény létrehozására vonatkozó kérelemnek. Someşan Ştefan 2014 szeptember 12-én főtanfelügyelői minőségében határozatot bocsátott ki, melynek értelmében a 2014-2015-ös tanévtől kezdődően megalakul a Római Katolikus Teológiai Líceum. Ugyanazon a napon a tanfelügyelő Tamási Zsolt Józsefet nevezte ki az újonnan létesült oktatási intézmény igazgatójának.

Négy nappal később a marosvásárhelyi városi tanács kérte a tanfelügyelőségtől a szükséges jóváhagyások bemutatását, de mivel ezek nem voltak meg, Ştefan Someşan elhalasztotta a líceum bejegyeztetésének és az igazgató kinevezésének határidejét, állítják az ügyészek.

A tanfelügyelőség 2015 januárjában küldte át a polgármesteri hivatalnak a városban működő iskolák működési engedélyeztetéséről kiállított táblázatot az 2015-2016-ös tanévre, ennek 3. pontjában szerepel a Római Katolikus Teológiai Líceum. Az ügyészek szerint azonban a tanfelügyelőség igazgatótanácsának nem lett volna szabad kiállítania a katolikus líceum engedélyét, mert a kérvényben nem voltak pontos adatok ennek létrehozásáról, a tanulók számáról, az iskola profiljáról és az intézmény struktúrájáról.

2015 augusztusában Someşan anélkül rendelkezett a Római Katolikus Teológiai Líceum létrehozásáról és az Unirea Nemzeti Kollégium egyes osztályainak az új iskola hatáskörébe utalásáról, hogy erre nem jogosította fel a megbízatásával járó hatásköre - állítják az ügyészek, hozzátéve: ily módon Someşan Ştefan és Tamási Zsolt-József gyanúsítottak a 2015 - 2016 és 2016 - 2017-os tanévekre a törvény megszegésével engedték meg a Római Katolikus Teológiai Líceum működését, noha tisztában vannak vele, hogy az intézmény nem rendelkezik működési engedéllyel.

A vádhatóság hozzáteszi, a líceum létrehozásáról szóló 2014 szeptemberi tanácsi határozatot a Maros megyei Prefektúra megtámadta, amelynek a Maros Megyei Törvényszék helyt is adott, 2015 márciusában elrendelve a határozat visszavonását. A döntést a Marosvásárhelyi Táblabíróság 2016 február 3-i határozatában megerősítette.

A tanügyminisztérium ellenőrző bizottsága augusztusban kezdett vizsgálódni Marosvásárhelyen, a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceumnak az Unirea Főgimnáziummal közös épületben történt létrehozásával kapcsolatban. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS