2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

László Attila: ne az ügyészség döntsön a magyar oktatás kérdéseiről

2016. november 10. 17:58, utolsó frissítés: 17:58

„Törvényeink értelmében egy intézmény létrehozásáról a helyi tanács dönt, ezután következik a tanfelügyelőség, tanügyminisztérium szerepe a folyamatban. Nagyon hosszas procedúráról van szó, előfordulhatnak különböző adminisztratív bakik” – jelentette ki László Attila, az RMDSZ Kolozs megyei szenátorjelöltje csütörtökön, november 10-én a marosvásárhelyi katolikus líceum esetét elemezve. Hozzáfűzte: az egykori prefektus tanácsi határozatot támadott meg, így a tanács vagy a polgármesteri hivatal kötelessége lett volna korrigálni, valamint értesíteni az érintetteket a határozat módosításáról.


„A jelenlegi igazgató ügyintézője volt az intézmény beindításának, ezért érthetetlen, hogy a tanácsi határozat érvénytelenítésekor miért kell a második és harmadik lépcsőben felhatalmazott ügyintézőt támadni, amikor az első, a polgármester és a hivatal nem tette meg a korrigálási kötelezettségét. Egy adminisztratív bakit adminisztratív úton kell, illik és kötelesek az illetékesek korrigálni” – szögezte le a szenátor.

László Attila elmondta: „megdöbbentő volt számomra az utóbbi néhány napban az ügyészség nyilvános anyagait olvasni. Kollégáimmal 2004 óta részese voltam a kolozsvári és Kolozs megyei iskolahálózat jelentős alakításának, aktívan kivettem a részem a Kolozs megyei intézményalapításokban. A tordai önálló magyar iskola vagy a szamosújvári szórványkollégium létrehozása sem ment zökkenőmentesen, viszont a jelenlegi marosvásárhelyi esethez hasonlót nem tapasztaltam.”

Hozzátette: nem fordult elő olyan, hogy az érintett intézmények vagy személyek ne korrigálták volna az adminisztratív hibákat időben, operatívan és a törvényeknek megfelelően, illetve sosem tapasztalt olyan hozzáállást, amely egy oktatási intézmény létrehozását, működését, az ott tanuló diákok vagy tanárok munkáját veszélyeztetné.

A szenátor rámutatott: „a feljelentővel, aki tudtommal tanár, négy éven át ugyanabban a bizottságban dolgoztunk a szenátusban, és elmondhatom, hogy energiájának döntő részét fordította a mi ügyeink, a magyar oktatási intézmények ellen, a magyar kisebbség jogainak csorbítására törvénykezdeményezéseivel, most pedig egy magyar oktatási intézmény működését és létét fenyegeti a tevékenységével Románia szenátoraként. Úgy gondolom, hogy ez nincs rendjén. Remélem, hogy az érintettek részéről meglesz a szándék, hogy a hibát minél előbb korrigálják, és megnyugtassák a kedélyeket, hogy újra működhessen ez az intézmény, a megfelelő körülmények között.” (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS