2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megszűnt tanév közben a képzőművészeti ötödik osztály az Apáczai líceumban

2016. november 17. 09:43, utolsó frissítés: 09:45

Tanév közben megszűnik az ötödikes magyar tannyelvű képzőművészeti osztály a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceumban - írja a Maszol.ro.

Vörös Alpár igazgató szerdán jelentette be az érintett szülőknek, hogy az osztály megszűnik, mivel a Kolozs megyei tanfelügyelőség mégsem hagyta jóvá az osztály elindítását. Az igazgató szerda este azt mondta a Maszolnak, az osztályt annak idején szóbeli jóváhagyás alapján indították el, az írásbeli jóváhagyást pedig néhány nappal később meg kellett volna kapniuk, de ez nem érkezett meg, és mindenféle határidőből kifutottak már.

Az igazgató arról is beszélt, hogy az osztályba beiratkozott 16 diák egy része az Apáczaiban marad, elsősorban azok, akik negyedikig is ebbe az iskolába jártak. Másik részük vagy visszamegy abba a tanintézménybe, ahonnan jött, vagy más kolozsvári iskolába iratkoznak.

Csoma Botond, a Kolozs megyei RMDSZ elnöke a portálnak arról számolt be, hogy Valentin Cuibus megyei főtanfelügyelő első perctől ellenezte a magyar tannyelvű képzőművészeti osztály beindítását, az alacsony diáklétszámra hivatkozva. A nyár folyamán összegyűlt egy 16 fős diáklétszám, ennek ellenére a tanfelügyelőség vezetőtanácsa az iskolakezdés előtt – Valentin Cuibus javaslatára – elutasította az osztály jóváhagyását. A főtanfelügyelő azzal érvelt: 16 gyermekkel sem tudja elképzelni megyeszékhelyen egy osztály elindítását, mert a törvény szerint ehhez 28 fős diáklétszám kell - idézi a Maszol Csoma Botondot.

Csoma elmondta, szeptember 16-án az Apáczai és a Kolozs megyei RMDSZ külön-külön megfellebbezte a döntést az oktatási minisztériumban, azzal az érvvel, hogy a kolozsvári magyar gyerekek anyanyelvükön nem tudnak művészeti oktatásban részesülni. A főtanfelügyelő néhány nappal később behívatta őt és Vörös Alpárt is, és közölte velük, hogy továbbra sem ért egyet az osztály beindításával, de a minisztériumtól értesítették, hogy a fellebbezéseket elfogadják, ezért azt mondta az igazgatónak, hogy indítsa be az osztályt, ami meg is történt.

A politikus beszámolt arról is, hogy az ügyben múlt héten következett be új fordulat, amikor Valentin Cuibus a főtanfelügyelőség vezetőtanácsával azt közölte: nem terjeszti be jóváhagyásra a magyar osztály beindítását, mert a minisztériumtól továbbra sem kapta meg az átiratot a fellebbezések elfogadásáról. Csoma Botond szerint a minisztérium mulasztott, nem adott választ két hónapon belül sem. Múlt héten újabb beadvánnyal fordult a tárcához. (maszol.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS