2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Apáczai líceum: nem mondunk le a magyar nyelvű képzőművészeti oktatás fenntartásáról

2016. november 17. 16:20, utolsó frissítés: 16:23

Közleményt adott ki a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum azzal kapcsolatban, hogy a képzőművészeti ötödik osztály "hosszas küzdelmük ellenére" sem folytathatja tevékenységét.

A közlemény megnevezi azokat a tényeket, amelyek alátámasztják a a tagozat működésének megalapozottságát: tizenhat gyermek és azok szüleinek igénye ezen magyar anyanyelvű oktatási forma iránt; a tagozat működésének 16 éves hagyománya, és annak kiemelkedő eredményei; a diákok lelkesedése; a helyi közösség és az érdekvédelmi szervezet megyei szervezetének támogatása; valamint hasonló, kisebbségvédelmi szempontból megoldott esetek: a dési ötödik és a szamosújvári kilencedik osztály létrejötte.

"Küzdelmünk számára a fenti szempontok mellett a magyar nyelvű oktatásért felelős főtanfelügyelő-helyettes személyes ígérete jelentett bátorítást, mely szerint, ha összegyűl a minimális tizenkettes gyermeklétszám, akkor szeptemberben jóváhagyja a megyei tanfelügyelőség az V. osztályt. Bár októberben szóbelileg engedélyezték a 16-os létszámú V. osztályt, az írásbeli engedély azóta is váratott magára, mely nélkül nem lehetséges annak további törvényes fenntartása" - áll a közleményben.

Az iskola vezetősége minden törvényes eszközt megragadott az ügy megoldása érdekében. A megyei tanfelügyelőség négyszer utasította el a kérést, míg a tanügyminisztérium az iskola, a szülők, illetve a Kolozs megyei RMDSZ részéről benyújtott három különálló kérés egyikére sem válaszolt szeptember közepe óta - írják.

"Mindezek ellenére, mi, az Apáczai-líceum munkaközössége és szülői bizottsága mégis felelősséget vállalunk ezekért a gyerekekért és vállaljuk, hogy biztosítjuk számukra a heti rajzköri tevékenységet. Ugyanakkor nem mondunk le a magyar nyelvű képzőművészeti oktatás fenntartásáról intézményünkben" - zárul a közlemény.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS