2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A "szörnyűséges halom" eltakarja Mihai Viteazul szobrát Sepsiszentgyörgyön - panaszkodik egy román civil szervezet

2016. november 17. 16:33, utolsó frissítés: 16:33

A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma azt kéri a Művelődési Minisztériumtól, hogy vonják vissza Sepsiszentgyörgy központjának átépítéséi tervére adott engedélyüket, mert az oda vezethet, hogy több mint öt méter magas földrakás takarásába kerül Mihai Viteazul szobra.

A szervezet emlékeztet arra, hogy a szobor rajta van a minisztérium emlékmű-listáján, és a tér átépítése ellentmond a 2001/422-es, az emlékművek védelméről szóló törvény 46. cikkelyének.

Az aláírók kifejtik: támogatják a főtér átépítését azzal a feltétellel, hogy a földhalom tervezett magasságát 5,5 méterről 1,5 méterre csökkentsék.

A civil szervezet szerint a "szörnyűséges halom" emelése nem más, mint Antal Árpád RMDSZ-es polgármester "szélsőséges, sovén és románellenes agressziójának" újabb megnyilvánulása.

A fórum felszólítja az ország kulturális szervezeteit, hogy legyenek szolidárisak a kezdeményezéssel, hogy "megőrizhessék Mihai Viteazul, a nemzeti egység szimbólumának emlékét".

A sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal által kidolgozott rendezési terv arról rendelkezik, hogy a teret egy befüvesített dombbal zárják le, amely - az építészek meglátása szerint - a város védőszentje, Szent György lovag által legyőzött sárkány megkövesedett testét jelképezné.

Antal Árpád polgármester szerint a projekt "logikája" az, hogy a felújított főteret urbanisztikailag elválasszák, a szomszédos, "kommunista stílusú" Mihai Viteazul tértől. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS