2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az oktatási rendszer teljes megreformálását szorgalmaznák a Maros megyei RMDSZ-es jelöltek

2016. november 17. 18:32, utolsó frissítés: 18:32

„El kell különítenünk az oktatás terén felmerülő problémákat, két típusút kell megkülönböztetnünk: az egyik az országos viszonylatú, mindenkit érintő és a másik az a specifikus. Ez utóbbi főleg a kisebbségi oktatás során felmerülő gondok orvoslásért fontos.

Országos viszonylatban minőségi oktatásra van szükség a romániai oktatási rendszerben: ahol nem a mennyiségre fektetik a hangsúlyt, de ugyanakkor specifikusan kell kezeljük a román nyelv oktatását, ott ahol mi magyarok többségben vagyunk” – fogalmazott Novák Csaba Zoltán, az RMDSZ szenátorjelöltje a Maros megyei pedagógusokkal folytatott találkozón szerda délután.

A találkozón Csép Éva Andrea képviselőjelölt is jelen volt, aki kifejtette: „lehetővé kell tenni, hogy az iskolai logopédusok és pszichológusok a vidéken tanuló gyermekek számára is elérhetőek legyenek, hiszen országos szinten nagy problémákkal néznek szembe: jelenleg 400 óvódás vagy 800 iskolás jut egy pszichológusra, és egy logopédus 500 óvódás gyereket kell ellásson. Elérhetővé kell tenni egyforma eséllyel a vidéken élő gyerekek számára az ingyenes államilag biztosított szakemberi asszisztenciát.

A jelenlévők a beszélgetésen számos problémáról tájékoztatták az RMDSZ Maros megyei jelöltjeit, többek között elmondták, nagy gondot jelent a kisegítő személyzet hiánya az oktatási intézményekben, erre egy törvényi javaslat jelentene megoldást, amely eltörölné azt az előírást, hogy a diákok létszáma alapján alkalmazzon személyzetet az oktatási intézmény. A jelenlévők továbbá a szakoktatás fontosságát hangsúlyozták, amelyet a helyi igények alapján kellene alakítani, valamint a kétszintes, vagy B típusú érettségi bevezetésének szükségesét.

A találkozón - a városból és vidékről egyaránt - 13 iskola vezetője, tanárja vett részt. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS