2020. október 20. keddVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Benkő Erika az ENSZ Ember Jogi Tanácsának Fórumán: a magyar közösség folyamatosan támadásoknak van kitéve

2016. november 25. 13:13, utolsó frissítés: 13:16

Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője, az RMDSZ parlamenti képviselőjelöltje Genfben, az ENSZ Ember Jogi Tanácsának Fórumán szólalt fel november 24-én. A Fórumot azzal a céllal hozták létre, hogy meghatározott, tematikus, kisebbségügyi kérdésekben minden évben konkrét javaslatok készüljenek az ENSZ rendszerében, éves ajánlások formájában.

Beszédében Benkő Erika elmondta, annak ellenére, hogy az államok a kisebbségeket a társadalomhoz hozzáadott értéknek tekintenék, sokkal inkább marginalizálják és diszkriminálják, illetve bizonyos esetekben a közösségeket intenzív támadások érik azoknak az államoknak a részéről, amelyeket otthonuknak tekintenek, mi több, sok esetben ijesztő méreteket ölt a kisebbségellenesség.

„A romániai magyar közösséget több fronton is támadások érik az állam részéről”- hangsúlyozta a képviselőjelölt. „A közösség javait újraállamosítják, a közösségi vezetőket üldözik azért, mert a közösség szimbólumait használják, iskolákat zárnak be és iskolaigazgatókat vizsgál a korrupcióellenes ügyészség, csak azért, mert újraalapítottak egy nagy nevű iskolát. Olyannyira felerősödött a magyarellenesség a román társadalomban, hogy a magyarok ellen nyíltan lehet szítani egyes központi tévéadókban, a közösségi médiában és erőszakosan lehet fellépni sporteseményeken" - mondta.

A szervezet vezetője kitért beszédében arra, hogy a magyar közösségi vezetőket az igazságszolgáltatás leple alatt zaklatják és így ellehetetlenítik munkájukat. Kiemelte azt is, hogy a gyűlöletkeltés eredményeképpen több erőszakos incidens is előfordult a román és a magyar közösség tagjai között, többször elégették a közösség zászlaját, valamint a közösségi vezetőket halálos fenyegetések érik a közösségi médiában. A szimbolikus és verbális agresszió, ami a magyar közösséget éri, ijesztő méreteket öltött, fejtette ki beszédében Benkő Erika, aki arra kérte a Fórum résztvevőit, kísérjék figyelemmel az erdélyi magyar közösséget érintő támadásokat.

Benkő Izsák Ritával, az ENSZ kisebbségügyi jelentéstevőjével is találkozott.

A zártkörű beszélgetésen Benkő Erika részletesen ismertette az ENSZ kisebbségügyi raportőrével az erdélyi magyarság sarkalatos problémáit: bemutatta azt a regionalizációs tervet, amely megvalósulása esetén a Székelyföldi magyarságot, kisebbségi helyzetbe kényszerítenék; a nemzeti szimbólumok, különös tekintettel a székely zászló használatának hatóságok általi akadályozását és üldöztetését; a magyar közösségi vezetők politikai meghurcoltatását a Korrupció Ellenes Ügyészség (DNA) által; az erdélyi magyar közösség ellen egybehangolt támadásokat az élet több területén; az intenzív magyarellenes, felbujtó adásokat az egyes központi tévéadókon főműsoridőben; a sport területén mindennapossá vált magyarellenes gyűlöletbeszédet, valamint a közösségi médiában egyre inkább elterjedő magyargyűlöletet, amely odáig fajult, hogy egyes magyar vezetőket halállal fenyegettek.

Benkő Erika kitért az oktatásban tapasztalható visszásságokra is, valamint arra, hogy az állam visszaállamosító politikát folytat a magyar közösséggel szemben, olyan körülmények között, hogy több iskolát visszaállamosítottak, és ezzel ellehetetlenítették az oktatást az illető iskolában tanuló magyar gyermekek számára.

„A román állam oly módon diszkriminálja a magyar gyerekeket, hogy nem teszi lehetővé számukra azt, hogy jól megtanuljanak románul, tekintve, hogy arra kötelezi őket, hogy román anyanyelvű gyerekek számára kifejlesztett módszerekkel tanulják a román nyelvet. Ez hátráltatja őket abban, hogy sikeres és versenyképes felnőttekként találják meg a helyüket a romániai társadalomban” – ismertette a helyzetet Benkő.

Benkő ugyanakkor arra is felhívta Izsák raportőr figyelmét, hogy a román állam nem tartja be nemzetközi vállalásait, melyeket a nemzeti kisebbségekkel kapcsolatosan kellene megvalósítania. Míg Románia modellértékűnek tartja a kisebbségekkel kapcsolatos politikáját a valóság az, hogy minden eszközt megragad arra, hogy a magyar közösséget asszimilálja és ellehetetlenítse.

A beszélgetés végén Benkő Erika arra kérte Izsák Rita kisebbségügyi jelentéstevőt, hogy kísérje figyelemmel az erdélyi magyarsággal kapcsolatos problémakört, valamint meghívta, hogy látogasson el Erdélybe és a helyszínen tájékozódjon az erdélyi magyarságot ért diszkriminatív intézkedésekről és magyarellenes incidensekről.

A raportőr pozitívan reagált a meghívásra, melynek a jövőben szívesen tesz eleget.(közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS