2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A romániai nők mintegy harmada válik a családon belüli erőszak áldozatává

2016. november 25. 16:27, utolsó frissítés: 16:30

Romániában a nők mintegy harmada válik a családon belüli erőszak áldozatává - közölték pénteken illetékes civil szervezetek a nők elleni erőszak világnapja alkalmából.

A civil szervezetek azt tartják a legsúlyosabbnak, hogy a nők többsége nem tudja, hogyan védekezhet az agresszióval szemben. A helyzetet súlyosbítja, hogy az ország egyharmadában nem működnek olyan intézmények, amelyek támogatást nyújthatnának a bajba jutott és kiszolgáltatottá vált áldozatoknak - közölte pénteken a közszolgálati rádió.

Szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy gondot jelent a hatósági védelem alá helyezett áldozatok valós megóvása, ugyanis a tettes ellen 72 órán belül elfogadhatnak egy ilyen határozatot, de arra már nincs rendes törvényi szabályozás, hogy mi történik, ha az agresszor megszegi ezt a határozatot. Ezért az agresszor elleni szankciók súlyosbítását szorgalmazzák, mint például az őrizetbe vételének és az előzetes letartóztatásba helyezésének lehetővé tételét.

Az idei év első felében a rendőrségre 9 ezer olyan panasz érkezett, amelyben családon belüli erőszakcselekményt jelentettek az áldozatok. Simona Voicescu, az áldozatoknak védelmet nyújtani hivatott egyik civil szervezet ügyvezető igazgatója elmondta: az erőszak leggyakoribb formája az érzelmi és pszichikai síkon elkövetett agresszió, amelynek kimutatása és kezelése a legnehezebb. (mti, romania-actualitati.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS