2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Öt nemzetközi cég pályázhat a gázszolgáltatókra

2004. január 20. 15:31, utolsó frissítés: 15:31

Öt nemzetközi gázipari csoport adhat be pályázatot két gázszolgáltató, a Distrigaz Sud SA és a Distrigaz Nord SA privatizációjára - közölték a gazdasági minisztériumban hétfőn. Az öt vállalat az orosz Gazprom, az olasz Enel, a francia Gaz de France és a német Ruhrgas és a Wintershall, amely a már a kilencvenes évek eleje óta jelen van Romániában gázkitermeléssel. Eleve is csak ez az öt cég adott be szándéklevelet.

A minisztériumban hétfőn nem jelöltek meg határidőt a nem kötelező ajánlatok beérkezésére, de korábbi közlés szerint az február vége. Dan Ioan Popescu gazdasági miniszter a múlt héten azt mondta, hogy a kormány az idei év első felében le szeretné zárni a két gázszolgáltató eladását.

A kormány 30-30%-os részesedést kínál eladásra, a győztes ajánlattevőnek a későbbiekben tőkeemeléssel 51%-ra kell növelnie részesedését. Egy-egy résztvevő mindkét részesedésre pályázhat, de csak az egyiket veheti meg. A Distrigaz Sud Románia déli részének szállít - beleértve Bukarestet is -, évente ötmilliárd köbméter földgázt értékesít 2,5 millió fogyasztónak. A társaságnak 13000 kilométer vezetéke van, árbevétele tavaly 14305 milliárd lej volt. A Distrigaz Nord Erdélyt és Moldova egy részét látja el, évente 3,8 milliárd köbmétert ad el 1,3 millió fogyasztónak. Vezetékhálózata 17000 kilométer, az árbevétele tavaly 11992 milliárd lej volt.

A kormány tavaly december 5-én hirdette meg a két gázszolgáltató privatizációját, amelyben csak olyan vállalatok vehetnek részt, amelyeknek az éves árbevétele meghaladja az egymilliárd dollárt és vannak szakmai tapasztalataik a gázszolgáltatásban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS