2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem teszi kötelezővé az oltásokat az új oltástörvény

2016. december 03. 08:14, utolsó frissítés: 08:17

Az oltásokat szabályozó, készülő törvény nem kötelezi a szülőket arra, hogy oltassák be gyereküket, de büntetést helyez kilátásba arra az esetre, ha nem tájékozódnak megfelelően, mielőtt elutasítják a vakcina beadását - nyilatkozta pénteken Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter.

A tárcavezető szerint a jelenleg az engedélyezési szakaszban levő jogszabály egyrészt megteremti a törvényi keretet arra, hogy minden vakcinából állandó jelleggel legyen készleten egy bizonyos időre elegendő mennyiség, másrészt pedig jól elhatárolja minden érintett hatóság - a családorvosok, az oltásokért felelő megyei bizottságok, az egészségügyi minisztérium és a többi illetékes intézmény - felelősségi körét.

A miniszter ugyanakkor kiemelte: a tervezet azt is leszögezi, hogy az oltások esetleges mellékhatásaiért a szaktárca vállalja a felelősséget, a szülökre vonatkozóan pedig előírja, hogy kötelességük alaposan tájékozódni, mielőtt úgy döntenek, nem adatják be gyermeküknek a vakcinát.

"A tervezet értelmében a szülőknek jogukban áll elutasítani gyermekük beoltását, erre azonban csak azt követően kerülhet sor, hogy alaposan tájékozódtak ezzel kapcsolatban. A törvény kötelezni fogja tehát a családot az alapos tájékozódásra. (...) Büntetéseket is előír a tervezet, ezek azonban kizárólag a tájékozódási kötelezettség elmulasztására vonatkoznak" - fogalmazott Vlad Voiculescu. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS