2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sógor: akkor lehet hatékonyan dolgozni Erdély jövőjéért, ha biztos érdekképviseletünk van Brüsszeltől Bukarestig

2016. december 04. 13:05, utolsó frissítés: 13:05

A december 11-i választás tétjéről, a parlamenti képviselet fontosságáról egyeztetett Sógor Csaba európai parlamenti képviselő az RMDSZ Kolozs megyei jelöltjeivel szombaton, december 3-án Kolozsváron. A találkozón jelen volt Hegedüs Csilla és Csoma Botond képviselőjelölt, László Attila szenátorjelölt, Vákár István, Kolozs Megye Tanácsának alelnöke és Antal Géza, az RMDSZ Kolozs Megyei Szervezetének ügyvezető elnöke.

A beszélgetés során számos olyan téma merült fel, amely a jelöltek szerint a biztonságos erdélyi jövőnek lehet az alapja.

László Attila szenátorjelölt arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió huszonnyolc tagállamából mindössze kettőben, Romániában és Franciaországban van rezidensvizsga, más országokban személyes interjú alapján alkalmazzák a kórházak a fiatal orvosokat. "Nálunk is el kellene törölni a rezidensvizsgát ebben a formájában, és lehetővé kellene tenni, hogy a rezidensek ne csak egyetemi központokban végezhessék gyakorlatukat, hanem akár megyei vagy városi kórházakban is" – mondta.

Csoma Botond képviselőjelölt, kolozsvári városi tanácsos elmondása szerint a nyelvhasználat és a kisebbségi jogok az utóbbi időben többször felmerültek témaként európai intézményekben. Meglátása szerint az Unión belül is szükség lenne egy kisebbségi és nyelvhasználati keretszabályozásra. A jelölt elképzelése szerint Romániában a nyelvhasználati küszöböt a jelenlegi 20%-ról 10%-re kellene csökkenteni, valamint egy számszerűsített, ötezer fős alternatív küszöböt is be kell vezetni a magyar nyelvű ügyintézés és a többnyelvű helységnévtáblák kihelyezése érdekében.

Hegedüs Csilla az erdélyi magyar iskolákat ért támadásokat vetette fel. Elmondása szerint az, hogy a Marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium igazgatóját eltiltották hivatalának gyakorlásától, de a kolozsvári Apáczai líceum képzőművészeti osztályának esete is a kisebbségi oktatás ellen elkövetett támadásként értelmezhető. Éppen ezért Csoma Botonddal közösen célul tűzték ki, hogy képviselői mandátumuk alatt megvédik a magyar iskolákat, és azon dolgoznak majd Bukarestben, hogy minden magyar gyermek anyanyelvén tanulhasson, bárhol is éljen Erdélyben. Erdély jövője szempontjából ez a probléma jelenleg prioritás.

Sógor Csaba európai parlamenti képviselő elmondta: közösségünket újabb és újabb támadások érik. Már nemcsak az a kérdés, hogy bővíthetjük-e megszerzett jogainkat, hanem az is, hogy visszaveszik-e azokat tőlünk. "Azért dolgozunk Brüsszelben, hogy ezek a kérdések uniós szinten figyelmet kapjanak. Minden lehetőséget megragadok, hogy beszéljek ezekről a témákról, hogy az erdélyi magyar emberek ügyeit napirenden tartsuk" – mondta, majd hozzátette: Románia a csatlakozáskor vállalta a kisebbségek jogainak tiszteletben tartását, ennek ellenére az utóbbi években visszafejlődés tapasztalható ezen a téren. Ezért kell ezekről a sérelmekről minden olyan fórumon beszélni, ahol jelen vagyunk.

Az RMDSZ Kolozs megyei jelöltjei szerint a nyomásgyakorlás kitűnő eszköze lehet az uniós fellépés, éppen ezért kérték az európai parlamenti képviselőt, hogy minden fórumon ismertesse a magyar közösséget ért támadásokat. Kiemelték, akkor lehet hatékonyan dolgozni Erdély és az erdélyi magyar emberek jövőjéért, ha biztos érdekképviseletünk van Brüsszeltől Bukarestig. (rmdsz-tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS