2021. június 21. hétfőAlajos
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Borboly Csaba a magyarországi testvérmegyék segítségét kéri az erdélyiek választási mozgósításához

2016. december 06. 10:05, utolsó frissítés: 10:05

A magyarországi testvérmegyék vezetőinek a segítségét kéri Borboly Csaba, a székelyföldi Hargita megye önkormányzatának elnöke ahhoz, hogy a megyéjükben élő, román állampolgársággal is rendelkező erdélyi magyarok minél nagyobb arányban vegyenek részt a vasárnapi parlamenti választásokon.


Az MTI-hez eljuttatott közleményben Borboly Csaba az erős parlamenti képviselet fontosságát hangsúlyozta.

"Mindannyian felelősek vagyunk az erdélyi magyar közösségért. December 11-én arról döntünk, hogy a magyarokkal vagy nélkülük, jó vagy rossz irányba megy tovább Románia. Erdély akkor lesz erős, ha a magyarságnak erős képviselete van. Ehhez arra van szükség, hogy minél többen vegyenek részt a választáson december 11-én. A mostani választás már nem a politikáról szól, hanem nemzeti ügy, hiszen az összefogás listájának sikere biztonságot hoz az erdélyi magyarságnak, illetve stabilitást teremt a magyar-román együttműködésben" - fogalmazott Hargita megye tíz magyarországi testvérmegyéje elnökének címzett levelében Borboly Csaba.

A Magyarországon élő román állampolgárok - ha regisztráltatták magukat a külföldi választók névjegyzékébe - levélben adhatják le szavazatukat. Ha ezt nem tették meg, Románia budapesti, szegedi és gyulai külképviseletein, illetve a budapesti román kulturális intézetben adhatják le szavazatukat. A szavazáshoz érvényes román okmányokkal kell rendelkezniük. Románia 417 külföldi szavazóközpontot hoz létre a vasárnapi választásokra, 15-öt Németországban, húszat az Egyesült Királyságban, 35-öt a Moldovai Köztársaságban, 53-t Spanyolországban, és 73-at Olaszországban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS