2022. október 3. hétfőHelga
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Antal Árpád: prioritás a román-magyar viszony rendezése

2016. december 12. 16:10, utolsó frissítés: 16:19Új társadalmi szerződést kell kötnie az erdélyi magyarságnak a román társadalommal – jelentette ki Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi elnöke a Kovászna megyei választási eredményeket kiértékelő közös sajtótájékoztatón.A román-magyar viszony szempontjából az a tény, hogy a székelyföldi önkormányzatokat sorozatosan feljelentő, magyarellenes blogger, Dan Tanasa nem mert indulni a választásokon Sepsiszentgyörgyön, hanem „elmenekült” Bukarestbe, fontos üzenet – vélte Antal Árpád. Ezek szerint az a személy, aki a legtöbbet élezte a román-magyar viszonyt, és lehetősége lett volna bizonyítani, tulajdonképpen hány román ember áll mögötte, megfutamodott ettől a fajta megmérettetéstől. Évek óta mondjuk, hogy ezek az emberek nem képviselik a székelyföldi románságot, és hogy annak eldöntése, ki mennyire legitim, nem arról szól, hogy ki tud több gyűlöletet szítani a hírtelevíziókban, és ki tud hangosabban uszítani a magyarok ellen – vonta le a következtetést a polgármester.

A blogger pártja, az Egységes Románia Párt (Partidul Romania Unita) 118 szavazatot kapott Sepsiszentgyörgyön, és 339 szavazatot egész Kovászna megyében - ennyire kell komolyan venni ezeket az embereket, állapította meg Antal Árpád. Örvendetes, hogy egyetlen nagyon szélsőséges párt sem jutott be a parlamentbe, bár a volt államelnök, Traian Basescu pártja mutat ilyen jellegű tendenciákat, vélte.

Új társadalmi szerződést kell kötnünk a román társadalommal, a politikummal, amely bejutott a parlamentbe, és nem az az elsődleges kérdés, hogy kormányzunk vagy nem, hanem az, hogy tudunk-e olyan szerződést kötni, amely biztosítja a romániai magyarságnak azt a biztonságot és azt a fejlődést, amelyre szükségünk van – jelentette ki Antal Árpád. „Románia akkor lesz erős, ha stratégiai partnere lesz az erdélyi magyarság, és mindannyian jól és biztonságban érezzük magunkat” – tette hozzá.

Leszögezte, elemi érdeke a romániai magyarságnak, hogy javuljon a Románia és Magyarország közti viszony, és ebben a romániai magyarság és az RMDSZ közvetíteni tud, hogy ismét eljusson a két ország a kapcsolatoknak arra a szintjére, amikor ismét lesznek például közös kormányülések. Úgy vélte, mindent annak kell alárendelni, hogy mi szolgálja jobban a román-magyar viszony rendezését. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS