2020. szeptember 19. szombatVilhelmina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Heten haltak meg idén kanyarójárványban

2016. december 16. 15:42, utolsó frissítés: 15:42

Hét ember vesztette életét Romániában a kanyarójárvány miatt, amely eddig több mint 1700 személyt fertőzött meg - közölte pénteken az egészségügyi minisztérium.

Valentin Popescu, a szaktárca szóvivője elmondta, hogy 1725 megbetegedés szerepel a minisztérium nyilvántartásában és hét haláleset. Egy nyolcadik gyanús esetet még vizsgálnak.

A hatóságok szeptemberben jelentették be, hogy kanyarójárvány van. Azóta az ország több mint háromnegyedében, 32 megyében jelentettek megbetegedéseket. Legtöbben Erdélyben, vagyis Arad (454-en), Maros (238-an) és Temes megyében (240-en) fertőződtek meg a vírussal.

Az egészségügyi minisztérium szerint a "felelőtlen oltásellenes kampány" a hibás a járványért. A kanyaró elleni vakcina beadását 2014-ben kezdték tömegesen megtagadni Romániában egyes televíziós személyiségek és az ortodox egyházhoz közel álló alapítványok által indított ellenkampány hatására.

A szaktárca a járvány megfékezése érdekében csökkentette az olthatóság alsó határát, így a már 9 hónapos csecsemők is beolthatók. Eddig minimum egyéves korban kaphattak kanyaróellenes vakcinát. A szóvivő felszólította azokat szülőket, akiknek a gyermekei nem kapták meg az oltást, hogy pótolják utólag a mulasztást. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS