2021. június 25. péntekVilmos
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Apjok Norbert a képviselőház első ülését segítő legfiatalabb képviselők között van

2016. december 20. 09:45, utolsó frissítés: 09:45

Kedden déli 12 órára hívta össze Klaus Johannis államfő a december 11-i választások nyomán összeállt új parlamentet. Az erről szóló rendelet hétfőn jelent meg a Hivatalos Közlönyben.


A 136 megválasztott szenátor közül hétfő délutánig 97-en, a 329 képviselő közül pedig hozzávetőlegesen 180-an teljesítették a mandátumátvételhez szükséges formaságokat.

A parlament alsó- és felsőháza kedden délben ünnepi ülésen nyitja meg a 2016-2020-as törvényhozási ciklust. Az üléseket a két ház rangidősei elnöklik, őket a négy legifjabb szenátor, illetve képviselő segíti.

A szenátus ülését így a 83 éves Leon Dănăilă agysebész vezeti, akit a 34 éves Cătălin George Stângă, a 36 éves George Edward Dircă, a 36 éves Alexandru Marius Dunca és a szintén 36 éves Bogdan Constantin Matei segít. A képviselőházban a kisebbségi Miron Ignat a rangidős (75 éves), őt Mara Mareş (24), Andrei Pop (25), Vlad Emanuel Duruş (26) és Apjok Norbert (27) segíti.


Ezt követően összehívják a mandátumigazoló bizottságokat, amelyek ellenőrzik, hogy az új képviselők és szenátorok megválasztása a vonatkozó törvény előírásainak betartásával történt-e. Amennyiben rendellenességeket tapasztalnak, a bizottságoknak jogukban áll javasolni a mandátum érvénytelenítését.

Az új honatyák szerdán teszik le a hivatali esküt. Ennek esetleges megtagadása a mandátum elvesztésével jár. (agerpres, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS