2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Adevărul: Shhaideh csak „melegen tartja a helyet” Dragneának húsvétig

2016. december 22. 11:33, utolsó frissítés: 11:40

Csak ideiglenes megoldásként javasolta kormányfőnek a PSD Sevil Shhaideh volt fejlesztési minisztert - írja az Adevărul. A lap szerint "húsvétig", azaz néhány hónapig "melegen tartja a helyet" majd Liviu Dragnea pártelnöknek.

Néhány hónapon belül ugyanis eltörölhetik azt a törvényt, amely jelenleg megakadályozza, hogy Dragnea a saját maga számára kérje ezt a tisztséget. Egy, a kampányban előásott törvény szerint nem lehet miniszterelnök olyan személy, akit jogerősen elítéltek, viszont ezt Dragnea alkotmányellenesnek nevezte.

A nép ügyvédje az alkotmánybíróságon megtámadhatja a törvényt, és amennyiben ezt januárban megteszi - Victor Ciorbea jelezte is, hogy csak az új kormány felállása után dönt arról, hogy megteszi-e -, az alkotmánybíróságnak harminc napon belül dönteni kell.

Az Adevărul azzal számol, hogy Ciorbea mindenképpen megtámadja a törvényt, mivel funkciója a parlamenttől függ, ahol a PSD-ALDE kormánykoalíció többségben van. Ugyanakkor az alkotmánybíróságtól is pozitív döntést várnak, így a törvényt módosítani kellene vagy el kellene törölni, s ezzel minden jogi akadály elhárulna Dragnea elől.

A lap szerint ezután Sevil Shhaideh minden ellenvetés nélkül lemondana a kormányfői tisztségről, és Liviu Dragnea venné át a helyét. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS