2020. november 28. szombatStefánia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Meghosszabbította a DNA a marosvásárhelyi katolikus líceum igazgatója elleni kényszerintézkedéseket

2017. január 02. 19:57, utolsó frissítés: 19:58

A DNA hatvan nappal meghosszabbította a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium igazgatója elleni kényszerintézkedéseket, Tamási Zsolt fellebbezett a döntés ellen.


A december végén hozott döntésről maga az igazgató számolt be az MTI-nek hétfőn. Mint elmondta: az ügyészség valamennyi korábbi tiltás hatályát meghosszabbította. Tamási Zsoltnak nem szabad belépnie a Római Katolikus Gimnáziumba, nem szabad felvennie a kapcsolatot az ügyben érintettekkel, és az ügyész engedélyét kell kérnie, ha el akarja hagyni az országot.

A Maros megyei törvényszék szerdára tűzte ki a fellebbezés tárgyalását - közölte a romániai bíróságok portálján az intézmény.

Tamási Zsolt és Stefan Somesan volt Maros megyei főtanfelügyelő ellen 2016 november elején indított eljárást a DNA. Az ügyészség szerint a gyanúsítottak törvénytelenül jártak el a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium 2014-es létrehozásakor.

A korrupcióellenes ügyészség szerint Tamási Zsolt és Stefan Somesan Maros megyei főtanfelügyelő annak ellenére járult hozzá a Római Katolikus Gimnázium működéséhez, hogy tudták: valójában a tanintézet nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel. A DNA Stefan Somesant hivatali hatalommal való visszaéléssel és kétrendbeli hatáskörtúllépéssel, Tamási Zsolt igazgatót pedig hivatali hatalommal való folyamatos visszaéléssel gyanúsítja.

Az igazgató elleni eljárás a múlt év végén ellehetetlenítette az iskola működését, aláírási joggal rendelkező vezető híján ugyanis a tanintézet nem adhatta ki a tanárok fizetését, nem fizethette ki a közüzemi számláit. Decemberben a DNA egy alkalommal lehetővé tette, hogy az igazgató négy órára bemenjen az iskolába, és aláírja az intézmény működését biztosító iratokat.

A Krónika korábban közölte, a római katolikus egyház felhívására a Maros megyei templomokban csaknem 26 ezer lej adományt gyűjtöttek a hívek a fizetés nélkül maradt tanárok számára. Az adományt karácsonykor adták át. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS