2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Spontán tüntetésbe kezdtek a lupényi vájárok

2017. január 04. 11:11, utolsó frissítés: 11:11

Spontán tüntetésbe kezdtek a lupényi kőszénbányában dolgozó vájárok szerda reggel. Az első műszakban dolgozók elégedetlenek a Vajdahunyadi Energetikai Komplexum (CEH) anyagi helyzetével és a kisegítő személyzet munkahetének csökkentésével.

"Az első váltás nem állt műszakba. Az emberek félnek, mert nem tudják, mi történik, és elégedetlenek amiatt, hogy a munkaidőt ideiglenesen megszakították" - nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Ioan Ciubotaru szakszervezeti vezető.

Ciubotaru szerint a zsilvajdejvulkáni (Vulcan) bányánál is zajlik egy tüntetés, ahol 15 munkás fejezte ki aggodalmát amiatt, hogy a segítő személyzetnek hétfőnként nem kell dolgoznia. A vezetőség szerint ezzel az intézkedéssel 1,6 millió lejt spórolna meg az üzem, ugyanis a kisegítő személyzet csak 75%-kos fizetést kapna ezekre a napokra.

A CEH kérte fizetésképtelenné nyilvánítását. Az energetikai konszern keretén belül körülbelül 5.300 személy dolgozik a lónyai (Lonea), lupényi (Lupeni), a livezényi és vulkáni bányákban, valamint a parosényi (Paroşeni) és marosnémeti (Mintia) hőerőművekben. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS