2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

30 kanyarógyanús páciens került kórházba Temesváron az év első 3 napjában

2017. január 04. 11:50, utolsó frissítés: 12:45

Tovább növekedhet a kanyarós megbetegedések száma - állítják a temesvári Victor Babeş járványkórház orvosai. Decemberben ugyanis 124 gyermeket, 2017 első három napjában pedig további 30 pácienst utaltak be ezzel a betegséggel a temesvári járványkórházba; a legkisebb hat hetes.

Virgil Musta, az egészségügyi intézmény szóvivője az Agerpres hírügynökséget arról tájékoztatta: 2016-ban 364 kanyarós beteg került a temesvári járványkórházba, közülük 124-en december hónap folyamán. Az új év első három napjában már 30 új beteget utaltak be, mindannyian kanyarógyanúsak.

Az orvos azt is elmondta, a páciensek kora hat hét és 10 év között mozog, a legkisebb, a hathetes csecsemő az édesanyjától kapta el a betegséget. Ez azt jelenti, hogy az anya se volt beoltva, és korábban nem is esett át a kanyarón.

"Normális esetben, ha az anya átesett volna a betegségen vagy be lenne oltva, a csecsemő hat hónapos koráig védettséget kapna az anyától. A véletlen viszont úgy hozta, hogy az anya éppen a szülés után fertőződött meg" - magyarázta az orvos.

Az orvos szerint a kanyaró ellen védő oltást az egészségügyi minisztérium rendelkezésének megfelelően már nem 13, hanem 11 hónapos korban adják be. A betegség szövődményeiként olyan súlyos betegségek alakulhatnak ki, mint a tüdőgyulladás és az agyhártyagyulladás, a jelenleg beutaltak között azonban nincs ilyen eset. Ha komplikációk nélkül folyik le a betegség, a pácienseket körülbelül egy hétig tartják a kórházban, tette hozzá Musta. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS