2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyalog indultak Petrozsényba tiltakozni a lupényi bányászok

2017. január 04. 13:13, utolsó frissítés: 13:13

Gyalog indult el a Vajdahunyadi Energetikai Komplexum (CEH) petrozsényi székhelye felé az a kétszáz bányász, akik szerda reggel nem voltak hajlandók elkezdeni a munkát a lupényi szénbányában.

A tiltakozó vájárok azért indultak el munkáltatóik székhelye felé, mert kérésüket megtagadva délig a vállalat egyetlen képviselője sem jelent meg, hogy tárgyalásba kezdjen a szakszervezeti vezetőkkel.

A bányászok 12 órakor a lupényi polgármesteri hivatal előtt gyülekeztek, hogy menetoszlopba szerveződjenek a Petrozsényig vezető 15 kilométeres táv megtételére. A tiltakozókat csendőrök kísérik.

A Vajdahunyadi Energetikai Komplexumhoz (CEH) tartozó lupényi kőszénbánya dolgozói szerda reggel kezdtek spontán tüntetésbe. Az első műszak vájárainak tiltakozásához később a második műszak is csatlakozott.

A mintegy 200 tiltakozó bányász azt kérte, hogy a CEH vezetői személyesen tájékoztassák őket a vállalat helyzetéről. Ioan Ciubotaru, a Muntele (Hegy) szakszervezet főtitkára azt mondta: az alkalmazottak aláírásokat kezdtek gyűjteni a CEH vezetőségének menesztése érdekében.

A szakszervezet képviselője szerint az váltotta ki a bányászok elégedetlenségét, hogy heti négy napra csökkentették az adminisztratív és a kisegítő személyzet munkaidejét, ugyanakkor egy ideje nem részesülnek a kollektív munkaszerződésben foglalt előnyökben. például novemberre és decemberre nem kapták meg az élelmiszerjegyeket.

"Fennál a veszély, hogy januárban 27%-kal csökkennek a bérek. Ráadásul ha fizetésképtelenséget jelentenek be, már nem biztos, hogy tiszteletben tartják a kollektív munkaszerződésben foglaltakat" - fejtette ki Ciubotaru.

A Vajdahunyadi Energetikai Komplexum vezetőségének döntése értelmében az adminisztratív és kisegítő személyzet január hétfői napjain nem dolgozik, így fizetésének csak 75%-át kapja meg. Ezzel az intézkedéssel a vállalat 1,6 millió lejt spórol meg, az összeget a szénkitermeléshez szükséges eszközök vásárlására fordítják.

A CEH ügyvivői kérték a vállalat fizetésképtelenné nyilvánítását, az eljárást azonban felfüggesztették addig, amíg a Gyulafehérvári Táblabíróság döntést hoz a livezényi Noroc Bun (Jószerencsét) szakszervezet által indított perben.

Az energetikai komplexum alkalmazottjaként mintegy 5300 ember dolgozik a lónyai (Lonea), lupényi (Lupeni), a livezényi (Livezeni) és zsilyvajdejvulkáni (Vulcan) bányákban, valamint a parosényi (Paroşeni) és marosnémeti (Mintia) hőerőműveknél. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS