2021. május 15. szombatZsófia, Szonja
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hivatalosan is megalakult az új kormány

2017. január 04. 19:21, utolsó frissítés: 19:21

Leteszi az esküt szerda este a Cotroceni-palotában a Sorin Grindeanu vezette kormány, miután a miniszterjelölteket sorra jóváhagyták a parlamenti bizottságok, a parlament pedig együttes ülésén megszavazta a kormányt. Az eskütételi ceremónia 19 órakor kezdődött.


A 26 miniszterből és a kormányfőből álló kormányt a PSD-ALDE kormánykoalíció tagjai mellett az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek frakciója is megszavazta. Ellene szavazott a PNL, az USR és a PMP is. A kormányt így 295 igen, 133 nem szavazattal fogadta el a parlament.

Az összesen 463 törvényhozó közül 433-an voltak jelen a parlament két házának együttes ülésén, 429-en szavaztak, egy voksot érvénytelenítettek.

A szavazást követően Sorin Grindeanu kormányfő azt mondta, a felelősség, a szerénység és a románok iránti tisztelet elve alapján fogja vezetni kormányát. Kijelentette, a két ház szavazata nagy felelősséget ró az általa vezetendő kormányra, és ez a felelősség nemcsak a törvényhozó testület bizalmából, hanem a romániai állampolgárok december 11-én leadott szavazatából is fakad.

A kormány beiktatásáról szóló, Klaus Johannis államfő által aláírt dokumentum meg is jelent a Hivatalos Közlönyben.

A minisztereket itt mutattuk be. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS