2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Johannis felháborodott a Nép Ügyvédje lépésén, az pedig meglepődött

2017. január 06. 08:31, utolsó frissítés: 08:31

A Nép Ügyvédje meglepetését fejezte ki csütörtökön Mădălina Dobrovolschi kijelentéseivel kapcsolatban, és abban bízik, hogy az elnöki szóvivő szavai nem képviselik sem Klaus Johannis államfő, sem az elnöki hivatal álláspontját.

"Ami az elnöki szóvivő kijelentését illeti, amely szerint veszélyes lépés alkotmányossági kifogást emelni a 2001/90-es törvény 2. cikkelye ellen, a Nép Ügyvédje hangsúlyozza, hogy ez a kezdeményezés elsősorban azért született, mert egy jogállamban azonos feddhetetlenségi és erkölcsi kritériumoknak kell érvényesülniük az államhatalom mindhárom ágában, amikor egy köztisztség elfoglalásáról van szó. A Nép Ügyvédjének véleménye szerint teljesen normális, hogy egy jogállamban létezzen ilyen feltétel minden közméltóság esetében" - írja a Nép Ügyvédjének közleményében.

A közlemény szerint a Nép Ügyvédjének egyetlen célja "egy egységes, tiszta, koherens, alkotmányos és a Románia által aláírt nemzetközi szerződésekkel összhangban lévő törvénykezés kialakítása, ami a román nép érdeke is".

Csütörtökön az elnöki szóvivő azt nyilatkozta, Klaus Johannis felháborodott a Nép Ügyvédjének lépése miatt.

"Az államelnök felháborodott a Nép Ügyvédjének reggeli lépése miatt, amelynek egyetlen haszonélvezője van. Ugyanakkor az elnököt meglepte az a gyorsaság, ahogy a Nép Ügyvédje az új politikai többség hasznára szeretne lenni egy olyan eljárással, amely olyan jogerősen elítélt személyek jogait védi, akik vezetni szeretnének minket" - nyilatkozta Dobrovolschi a Cotroceni-palotában.

A szóvivő hozzátette, a törvényt, amely kimondja, hogy olyan személyek lehetnek a kormány tagjai, akik esetében nem áll fenn összeférhetetlenség, és akiket nem ítéltek el jogerősen bűnvádi perben, 2001-ben fogadták el, amikor Románia a NATO-ba és az Európai Unióba való belépésén fáradozott.

"16 év alatt soha, senki nem gondolta úgy, hogy ez az erkölcsi kitétel problémát jelentene a romániai politikai életben. 16 év alatt a Nép Ügyvédje, mindegy ki töltötte be ezt a tisztséget, nem gondolta úgy, hogy a törvény szövegezése emberi jogokat sértene, éppen ezért ebben a hosszú időszakban nem is támadta meg senki ezt a jogszabályt. Végeredményben mindenkinek az az érdeke, hogy feddhetetlen személyek irányítsák ezt a társadalmat" - mutatott rá a szóvivő.

Dobrovolschi azt is elmondta, az Alkotmány szerint a Nép Ügyvédjének az a szerepe, hogy a magánszemélyek jogait és szabadságjogait védje.

"Egy jogerősen elítélt személy igyekezetének esete, hogy miniszterelnök lehessen, nem tartozik a Nép Ügyvédjének feladatai közé" - hangsúlyozta Dobrovolschi.

A szóvivő szerint ezáltal "kinyílik a kapu, hogy jogerősen elítélt személyek vezessenek és töltsenek be magas tisztségeket az országban".

Az államelnök szerepe, hogy felügyelje az Alkotmány betartására és jelezze, ha olyan folyamatokat észlel, amelyek veszélyesek lehetnek a román társadalomra nézve, "ugyanakkor egyértelmű, hogy nem a törvény szövegének tisztázása a cél, hanem teljesen más érdekekről van szó" - magyarázta Dobrovolschi.

Arra a kérdésre, hogy ezen lépés után le kellene-e mondania a Nép Ügyvédjének, Dobrovolschi azt válaszolta: "figyelmesen végig kellene hallgatnia az államelnök üzenetét és elemeznie kellene minden ezzel kapcsolatos érvet". (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS