2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu: az államfőnek ki kell rángatnia a DNA-t és a SRI-t ebből a botrányból

2017. január 06. 12:34, utolsó frissítés: 12:34

Traian Băsescu volt államfő szerint mindenképpen ki kell vizsgálni, igazat mond-e Sebastian Ghiţă volt képviselő, amikor azt állítja: Florian Coldea tábornok, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) jelenlegi vezetőhelyettese megzsarolta az akkor kormányfői tisztséget betöltő Victor Pontát, hogy Laura Codruţa Kövesit javasolja az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) élére.

A volt államfő arról is beszélt csütörtökön este a B1 Televízióban, hogy 2014-ben ő delegálta Pontát, hogy képviselje Romániát az Amerikai Egyesült Államokban tartott ENSZ-közgyűlésen.

"Ezért nem értem, hogyan zsarolhatta meg Coldea Pontát azzal, hogy lefújja a látogatását, mert őt én magam hatalmaztam fel arra, hogy elmenjen. (...) Nem hiszem, hogy lett volna bátorsága Coldeának megzsarolni a kormányfőt, hiszen nagyon jól tudta, hogy Maior (George Maior, a SRI akkori igazgatója - szerk. megj.) Ponta násznagya volt, és hogy jó viszonyban vannak" - fogalmazott a volt államfő.

Traian Băsescu hozzátette, Klaus Johannis elnöknek sürgősen megoldást kell találnia arra, hogy "kirángassa a SRI-t és a DNA-t ebből a botrányból".

"Amikor Omar Hayssam megszökött, én magamhoz hívtam mindegyik főnököt, és közöltem velük, hogy találnak a titkárságon egy-egy lapot, és ne hagyják üresen. (...) Kövesit nem hívhatja vissza a tisztségéből, mert törvény rendelkezik a mandátumáról, Coldea esetében azonban ez nem áll fenn. (...) Nem tudom, mi jár most Johannis fejében, de valamit tennie kell" - nyilatkozta Băsescu.

Sebastian Ghiţă volt képviselő azt állítja a România TV által csütörtökön sugárzott újabb felvételen, hogy Florian Coldea tábornok megzsarolta Victor Pontát, hogy Laura Codruţa Kövesit javasolja a DNA élére.

"Eddig senki nem beszélt nyilvánosan arról, hogy Victor Pontát tulajdonképpen megzsarolták, hogy nevezze ki korrupcióellenes főügyésznek Laura Codruţa Kövesit. Florian Coldea az én jelenlétemben mondta neki, hogy amennyiben nem teszi ezt meg, lefújják az Amerikai Egyesült Államokba tervezett látogatását, amelynek alkalmával Bidennel vagy Obamával kellett találkoznia. Sőt mi több: azt is mondták neki, hogy a látogatás elmaradásáról szóló bejelentést egy, az államfőválasztások körüli időpontra időzítik, és hogy ez majd tönkreteszi őt" - állítja a felvételen az üzletember-politikus.

A volt képviselő hozzáteszi, jól ismeri a Laura Codruţa Kövesi DNA-főügyésszé való kinevezése körüli helyzetet, mert baráti kapcsolatban állt akkor Florian Coldeával és Elena Udreával, aki az ő "kommunikációs csatornája" volt Traian Băsescu akkori államfő felé. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS