2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Victor Ciorbea lemondását követeli a PNL és egy petíció 77 ezer aláírója

2017. január 06. 15:45, utolsó frissítés: 16:45

Victor Ciorbeának a Nép Ügyvédje tisztségből való lemondását kéri a PNL - jelentette be pénteken az alakulat első alelnöke, Cătălin Predoiu.

"A Nép Ügyvédje nagyon eltávolodott attól a küldetéstől, szerep- és feladatkörtől, amelyet az általa vezetett intézménynek el kell látnia, és nem először fordul elő, hogy szakmaiatlanságról tesz tanúbizonyságot. (...) A Nép Ügyvédjének az a feladata, hogy megvédje az állampolgárokat a visszaélésektől, nem az, hogy egyengesse azoknak az elítélteknek az útját, akik magas rangú tisztségekre vágynak, nevezetesen kormánytagok szeretnének lenni" - írja közleményében Predoiu.

A PNL alelnöke hangsúlyozza, korábbi döntéseiben az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a Ciorbea által kifogásolt 2001/90-es törvénybe foglalt előírás - miszerint csak olyan személyek lehetnek a kormány tagjai, akiket nem ítéltek el jogerősen - nemcsak törvényes, hanem szükséges és hasznos is a köztisztségek tekintetében.

Predoiu ama véleményének is hangot adott, hogy ezzel a kezdeményezésével Victor Ciorbea azokat szolgálja, "akik arra kívánják felhasználni a választások eredményeit, hogy visszahúzzák az országot a 2000 és 2004 közötti szomorú időkbe".

Csütörtökön egy online petíció is indult az alkotmányossági óvást követően, amelyben szintén Ciorbea lemondását követelik. Ezt két nap alatt 77 ezren írták alá. (agerpres, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS