2021. január 22. péntekVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az ellenzék alkotmánybíróságra vitte a törvényt, amely sürgősségi rendeleteket engedélyez a kormánynak a parlamenti vakáció alatt

2017. január 06. 16:36, utolsó frissítés: 17:10

A PNL, az USR és a PMP megtámadta pénteken az Alkotmánybíróságon azt a törvényt, amely felhatalmazza a kormányt arra, hogy rendeleteket adjon ki a parlamenti vakáció alatt, mert meglátásuk szerint ez túllépi az alkotmányos kereteket.


"Ha a PSD kormányozni akar, tartsa be a törvényt, álljon oda és dolgozzon, parlamenti többsége van, bármikor kiadhat sürgősségi rendeleteket. A PNL kitart amellett, hogy minden előírást, beleértve az alkotmányt is, szigorúan be kell tartani. Éppen ezért a PNL alkotmányossági kifogást emelt az ellen a törvény ellen, amely felhatalmazza a kormányt, hogy egyszerű rendeleteket bocsásson ki" - áll a PNL által az Agerpres hírügynökségnek küldött közleményben.

A kezdeményezést az USR és a PMP is támogatja, indoklásuk alapja a Törvényhozási Tanács által felhozott érvek - közölték a liberálisok.

A PNL meglátása szerint a törvény nem tarja be az alkotmány előírásait, szembemegy a 115. cikkely 1., az organikus törvényekre vonatkozó bekezdésével.

A PNL véleménye szerint Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök félretájékoztat, amikor a "kormány munkájának akadályoztatásáról" beszél.

"Valójában Dragnea kihasználja azt, hogy sokan nem tudnak különbséget tenni az egyszerű rendelet és a sürgősségi rendelet között. A Dragnea-Grindeanu kormányt semmi nem akadályozza meg, hogy az Alkotmánybíróság döntéséig sürgősségi rendeletekkel ültesse gyakorlatba elképzeléseit. Nincs kétségünk afelől, hogy a kormány élni is fog ezzel a lehetőséggel" - írja a PNL közleményében.

Ez rámutat arra is, hogy az Alkotmány 115. cikkelyének 5. bekezdése értelmében sürgősségi rendeleteket a parlamenti vakáció alatt is lehet kibocsátani, ehhez csak a PSD-ALDE alkotta többség mozgósítására van szükség, hogy végig tudják vinni az ilyenkor alkalmazandó parlamenti eljárást, és a szakbizottságok megvitatják a tervezeteket.

Az Alkotmánybíróságnak küldött dokumentum szerint a törvény megszegi az államhatalmi ágak szétválasztására és egyensúlyára vonatkozó elvet.

Az alkotmányossági kifogást 53 PNL-s, 25 USR-s és 10 PMP-s képviselő és szenátor írta alá.

A parlament csütörtökön fogadta el azt a törvényt, amely felhatalmazza a kormányt, hogy rendeleteket bocsásson ki a parlamenti vakáció ideje alatt. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS