2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Budapest Analyses: az RMDSZ nem jut be a parlamentbe?

2004. február 02. 13:47, utolsó frissítés: 13:47

Az RMDSZ a legutóbbi közvélemény-kutatások adatai szerint a parlamentbe való bejutáshoz szükséges 5%-os küszöb alá csúszott – ezzel a kommentárral indítja a Fideszhez közelálló Budapest Analyses (BA) kutatóintézet Markó Béla nemzetpolitikai tanulmányáról készült elemzését. Az összefoglaló új elemként értékeli, hogy Markó cikkében arra hívja fel magyarországi elitet, hogy "ismét higyjen a magyarság szülőföldön történő megmaradásának esélyében".

Az elemzés szerint káros a jelenlegi MSZP-adminisztráció gyakorlata, mely elfeledi a határon túliak problémáit, de a jobboldalon szorgalmazott kettős állampolgárság ötletét is megalapozatlannak, felelőtlennek nevezi. A BA a Markó-cikk kapcsán kiemeli: " az RMDSZ elnöke először zárkózik el nyíltan az autonómia-törekvések elől, azzal az érvvel, hogy jelenleg elérhetetlennek tartja. Ez az érvelés várhatóan politikai muníciót fog adni romániai magyar politikai ellenfeleinek".

"A romániai magyar politikai egység létrehozása – és ezáltal a biztos parlamenti bejutás – leginkább Markó Béla kezében van. Az RMDSZ elnökének megvan a politikai mozgástere, hiszen egyszerre élvezi a bukaresti és a magyar kormány támogatását" – zárul a BA elemzése (budapest analyses)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS