2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A diszkriminációellenes tanácshoz fordulnak az apáczais szülők a képzőművészeti osztály megszüntetése miatt

2017. január 13. 14:05, utolsó frissítés: 14:05

Feljelentést tettek az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál az Apáczai Csere János Elméleti Líceum megszüntetett képzőművészeti 5. osztályába iratkozott diákok szülei - közölte a Jogvédő Csoport az Identitás Szabadságáért (Advocacy Group for Freedom of Identity, AGFI), amely a szülők jogi tanácsadását vállalta. A panasz szerint a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség törvénytelenül járt el és diszkriminált, amikor visszautasította az iskola kérelmét.

A közlemény emlékeztet, hogy az Apáczai Csere János Elméleti Líceum a 2016-17-es tanév előtt kérvényezte egy újabb, képzőművészeti 5. osztály indítását a megyei tanfelügyelőségnél, amit a tanfelügyelőség indoklás nélkül visszautasított. Ezután az iskola Király András államtitkárhoz fordult levélben, aki nem nyújtott megoldást a helyzetre. Később ismét a minisztériumhoz fordultak segítségért remélve, hogy kivizsgálják a történteket, viszont erre szeptember 14-e óta nem érkezett válasz.

Az oktatási törvény és az új osztályok elfogadására vonatkozó szabályozás szerint minimum 12 tanuló szükséges egy új osztály indításához. Az idei tanév előtt kérvényeztek és hagytak jóvá a kolozsvári Romulus Ladea Képzőművészeti Líceumban két 5. osztályt 17 és 18 tanulóval és az Octavian Stroia Dráma és Koreográfia Líceumban egy induló 4. osztályt 12 tanulóval. A Diszkriminációellenes Tanácshoz fordult szülők álláspontja szerint Valentin Claudiu Cuibus megyei főtanfelügyelő rosszhiszeműsége egyértelmű, hiszen magánbeszélgetéseken többször kifejtette, hogy a magyar tanulók nyugodtan jelentkezhetnek a román tannyelvű Romulus Ladea iskolába is.

Miután az iskola nem kapott engedélyt a képzőművészeti osztály elindítására, összevont osztályt indítottak, a törvény által meghatározott 30 fős felső létszám határ fölötti 32 fővel, normál tanrenddel.

Az AGFI csoport 2016 végén alakult kolozsvári jogászokból és civilekből. A csoport célja az emberi, kisebbségi, állampolgári és az identitás szabad megválasztásához való jogok védelme, valamint a jogállamiság megerősítése és a közügyek átláthatóvá tétele. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS