2020. szeptember 29. keddMihály
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Coldea tartalékállományba helyezését kéri Johannistól a SRI igazgatója

2017. január 17. 13:43, utolsó frissítés: 14:49

Florian Coldea altábornagy tartalékállományba helyezését kérte Klaus Johannis államfőtől a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatója, Eduard Hellvig - tájékoztat keddi közleményében a SRI.

Eszerint Coldea kérte a tisztségéből való felmentését, a katonai méltóságra és becsületre hivatkozva, valamint arra, hogy hivatalban maradása súlyosan árthat az általa képviselt intézmény megítélésének.

A SRI közleménye leszögezi: az intézmény belső vizsgálóbizottsága által végzett "széles körű" és "aprólékos" ellenőrzések nyomán jelentés készült, amely tisztázza a Coldea altábornagy, valamint az intézmény más alkalmazottjainak tevékenységével kapcsolatban a közbeszédben felmerült részleteket.

"Az ellenőrzött személyek mindenben együttműködtek, bemutatták a szükséges dokumentumokat, és kimerítő választ adtak minden kérdésre. A SRI végrehajtó bürójának gyűlésén ismertetett jelentés végkövetkeztetése szerint a bizottság megállapította, hogy Florian Coldea vizsgálat alá vont tevékenysége nem volt törvénybe ütköző, és nem hágta át az érvényben levő belső szabályzatot. A jelentés ismertetése után a végrehajtó büró úgy döntött, visszahelyezi tisztségébe Florian Coldea altábornagyot" - írja a közlemény.

Az említett gyűlésen Coldea kérte, hogy 12 évi szolgálat után Eduard Hellvig, a SRI igazgatója mentse fel tisztségéből, és helyezze rendelkezési állományba.

"Az igazgató első helyettese a katonai méltóságra és becsületre, valamint az intézmény közmegítélésének kockáztatására hivatkozott érvelésekor. Ennek értelmében a SRI igazgatója kérte Románia elnökétől, hogy helyezze tartalékállományba Florian Coldea altábornagyot. Az igazgató első helyettesének feladatkörét a SRI igazgatója, Eduard Hellvig vette át" - tájékoztat a közlemény.

A SRI ugyanakkor leszögezi: szilárdan kitart az intézmény tevékenységének átláthatóvá tétele, valamint a belső értékelési és ellenőrzési folyamatok tiszteletben tartása mellett.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS