2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Leégett egy bukaresti klub, egy ember sérült meg súlyosan

2017. január 21. 07:28, utolsó frissítés: 14:41

14:39 Öt személy maradt kórházban; senki nem szenvedett égési sérüléseket

Szombaton 13 órakor már csak 5 személy maradt a kórházban azok közül, akik péntekről szombatra virradóan a bukaresti Bamboo klubban kiütött tűz miatt füstmérgezést kaptak vagy zúzódásokat szenvedtek. A klub vendégei füstmérgezés, kihűlés vagy zúzódás, csonttörés tüneteivel kerültek a sürgősségi osztályra. Senki nem szenvedett égési sérülést. A tárca információi szerint 13 órakor már csak öt személy volt kórházban, négyüket a Floreasca, egy személyt a Pantelimon kórházban ápolnak. (agerpres)

13:20 A Bamboo klubban szombat hajnalban kiütött tűz nyomán mintegy 15 izraeli állampolgár is kórházba került füstmérgezés vagy kihűlés tüneteivel - közölte az AGERPRES hírügynökséggel Izrael Bukaresti Nagykövetsége.

A beutalt izraeli állampolgárok közül néhányan már elhagyták a kórházakat, a többieket is kiutalják a szombati nap folyamán - teszi hozzá az idézett forrás. Az izraeli nagykövetség leszögezi, hogy az említettek közül senki nem igényelt konzuli segítségnyújtást.

Az ápoltak között van egy bolgár állampolgár is, akivel Bulgária romániai külképviselete már felvette a kapcsolatot.

13:19 A bukaresti Tei (Hársfa) tó partján álló Bamboo klub egyszer már lángok martaléka lett: 2005 június 25-én este 8 órakor tűz ütött ki, és a szórakozóhely porig égett. Mivel csak éjfél előtt kellett volna megnyitnia a közönség előtt, nem voltak áldozatok.

Az akkori tűzvész során a gyúlékony anyagból készült épület gyorsan lángra kapott. A tűzoltók szerint a klub öltözőhelyiségében lévő villamos berendezés okozhatta a tüzet.

A klubot a Zerillo's Group nevű cég működtette, amelynek egyik tulajdonosa Cătălin Botezatu volt. A cég nem rendelkezett tűzvédelmi engedéllyel, és az akkori épület 30%-a egy fából készült stégen állt. Cătălin Botezatu társtulajdonosként ötmillió euróra becsülte akkor a károkat.

A 2005-ös tüzet 14 autóval sikerült kilencven tűzoltónak eloltania. A sürgősségi felügyelőség akkor kiemelte, hogy a tűzoltást több tényező is akadályozta, például az, hogy a helyiségben nagy mennyiségű alkoholos folyadék volt, ami nagyon gyúlékony, a közelben nem volt tűzcsap, és a tó vizét nem lehetett felhasználni az oltásra, mert a járművek nem tudták megközelíteni a tó partját. (agerpres)

13:11 Ha egy klubnak nincs működési engedélye, be kell záratni - jelentette ki szombaton Bukarest főpolgármestere, Gabriela Firea.

"Szerintem ha egy klubnak nincs törvényes működési engedélye attól a kerülettől, amelyhez tartozik, akkor be kell záratni. Csak ily módon fogja mindenki megérteni, hogy a törvényeket tiszteletben kell tartani, és hogy az emberélet nem játék' - írta Facebook-oldalára a főpolgármester. (agerpres)13:11 A Bamboo klubban 2009-től kezdve több ellenőrzés is történt, legutóbb tavaly novemberben - közölte Carmen Dan belügyminiszter. A belügyi tárca vezetője úgy nyilatkozott a Digi24 televíziócsatornának, információik szerint a szórakozóhelynek volt tűzvédelmi engedélye, és a Colectiv-tragédia után sűrűbbek lettek az ellenőrzések. A legutóbbi kontrollra 2016 novemberében került sor.

Carmen Dan hozzátette, a klub működése kizárólag a tulajdonos felelőssége, ugyanakkor érvényben van egy törvény, amely 2017. június 30-át szabja meg határidőként a szórakozóhely működtetőjének az engedélyek beszerzésére. (agerpres)

12:39 ISU: Tűzvédelmi engedély nélkül működött a Bamboo klub

A Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége (ISU) közlése szerint a Bamboo nem rendelkezett a szükséges tűzvédelmi engedéllyel, ezért az elmúlt két évben többször is ellenőrizték a klubot és öt alkalommal megbüntették őket. A talált rendellenességek a következők voltak: az elektromos hálózat túlterheltsége, a vészkijáratok eltorlaszolása illetve a tűzvédelmi engedély ki nem váltása, amelyre a végső határidő 2017 júniusának vége volt. Az ISU illetékesei szerint az általuk talált szabálytalanságok miatt csak megbírságolhatták a klubot, viszont a működését nem függeszthették fel. (mediafax)

Az Agerpres hírügynökség szerint 2009-ben bocsátotta ki a sürgősségi felügyelőség a klub tűzvédelmi jóváhagyását, amely előfeltétele volt az építkezési munkálatok elkezdésének, ezek befejezése után azonban egy másik tűzvédelmi engedélyt is ki kellett volna váltania a klubnak. Ezt azonban elmulasztották megtenni. Egy 2016 folyamán életbe lépett rendelkezés 2017. június végét szabja meg határidőként ennek beszerzésére azoknak, akik ezt eddig elmulasztották megtenni - nyilatkozták szombaton az ISU illetékesei.

Az ISU képviselői szerint több ellenőrzést is végeztek a szórakozóhelyen 2015 folyamán, és 5.500 lejes bírságot róttak ki az elektromos hálózat nem megfelelő használata, valamint a tűzvédelmi engedély hiánya miatt. 2015 novemberében újabb két, összesen 15.000 lej összegű pénzbüntetést kapott a klub ugyanazon okok miatt, 2016 novemberében pedig 2.500 lejre bírságolták meg a kijáratok akadályoztatása okán.

A jelenleg érvényben levő törvény értelmében tűzvédelmi engedély hiányában bármely létesítmény kizárólag az üzemeltető felelősségére működhet, utóbbi 2017 június végéig köteles beszerezni a dokumentumot. E dátumig az ellenőrzések nyomán csak megállapíthatják ennek hiányát, bírságot nem róhatnak ki. (agerpres)

12:30 A legfrissebb adatok szerint összesen 42 személyt szállítottak kórházba, közülük 10-en maradtak bent további kivizsgálásokra, egyikük állapota súlyos. Halálos áldozata nincs a szerencsétlenségnek.

A megsérült személyek közül hatot utaltak be a Floreasca kórházba, közülük hármat az ortopédiai osztályon, hármat a toxikológián kezelnek - nyilatkozta az egészségügyi intézmény szóvivője, Bogdan Opriţa.

Elmondta, az ortopédiai osztályon két nőt és egy férfit kezelnek. Ketten közülük deréksérüléssel küszködnek, mivel kiugrottak az ablakon, így menekülve a lángok elől. A harmadik személy bokatörést szenvedett. A toxikológiai osztályon kezelt sérültek közül egyik mesterséges lélegeztetésre szorult. Erre már nincs szüksége, állapota azonban továbbra is súlyos - mondta Opriţa.

A szóvivő azt is elmondta, a Sürgősségi Felügyelőség búvárai a szórakozóhely melletti, jórészt befagyott tavat is átkutatták, de senkit nem találtak a vízben. (agerpres)

12:18 Bukarest második kerületének polgármesteri hivatala, amelynek a körzetében található a leégett klub, azt nyilatkozta a Mediafax hírügynökségnek, hogy a Bamboo nem rendelkezett a szükséges működési engedélyekkel, amiért tavaly már egyszer megbírságolták őket. Közlésük szerint megkapták ugyan az építkezési engedélyt a klub kibővítésére, azonban azóta sem történt meg a hivatalos átvételét igazoló okirat kibocsátása. Mivel nem volt meg az összes szükséges engedély, idén is megbüntették volna őket, csak erre még nem került sor - állítja a polgármesteri hivatal szóvivője, ellentmondva ezzel a klub ügyvédjének, aki szerint minden papírjuk rendben volt. (mediafax)11:04 A jelek szerint ismét megszegték a törvényeket és a szabályokat a a Bamboo klub esetében is - állapítja meg Facebook-oldalán Klaus Johannis államfő. "Amíg nem értjük meg egyszer és mindenkorra, hogy a törvény mindenki számára egyformán érvényes, a társadalom folyton veszélyben lesz" - áll a bejegyzésben.Update 2.: Bűnügyi vizsgálatot indított a Bukaresti Törvényszéki Ügyészség rombolás miatt a Bamboo klubban kiütött tűz kapcsán - közölte az AGERPRES hírügynökséggel az intézmény szóvivője, Alexandru Georgescu. A szóvivő szerint 'egyelőre' rombolás miatt indítottak eljárást, jelenleg szakembercsoport nyomoz a helyszínen.A Bamboo klubban szombat hajnalban ütött ki a tűz, egyelőre ismeretlen okokból. A szórakozóhely a lángok martalékává vált, az épület összeomlott. 38 személy került kórházba, 11 személy füstmérgezés és kihűlés miatt szorult kezelésre.


Update: Nem tartja kizártnak a Bukaresti Sürgősségi Felügyelőség sajtószóvivője, hogy a tűz kitörésekor a fővárosi Bamboo klubban tartózkodók közül néhányan az épületben rekedtek, mielőtt az teljesen összeomlott volna.

"Nagyon bonyolult az, amit mondani fogok, de fennáll a lehetősége annak, hogy néhány személynek nem sikerült kimenekülnie, noha a helyszínre érkezett első csapataink ellenőrizték a benti helyiségeket" — nyilatkozta Daniel Vasile, hozzátéve azonban, hogy a sűrű füst miatt gyengék voltak bent a látási viszonyok, és mivel az épület omladozni kezdett, a tűzoltóknak el kellett hagyniuk azt.

Ezt megelőzően a Sürgősségi Esetek Országos Felügyelőségének (DSU) vezetője, Raed Arafat úgy nyilatkozott, hogy amennyiben bent rekedtek személyek, nincs esélyük a túlélésre.

A Bamboo-klub ügyvédje azt állította, hogy a drága szórakozóhelynek minden szükséges működési és tűzvédelmi engedélye megvolt, ami szerinte "ezen a szinten" nyilvánvaló. Azt a feltételezést, hogy - a törvényi tiltás ellenére - dohányoztak volna a klubban, a tűzoltóság szóvivője nem tudta megerősíteni, azt mondta, ezt a nyomozásnak kell kiderítenie. (agerpres/mti)

------------------------------------

Teljesen leégett és összedőlt szombat hajnalban egy klub Bukarestben, miután egyelőre ismeretlen okokból tűz ütött ki. Húsz ember kórházba került, a tűzoltók pedig nem tudták kizárni, hogy van áldozat a romok alatt.

A Bamboo klubból több száz embert menekítettek ki.

Raed Arafat belügyi államtitkár szombat reggel azt mondta, egyelőre nem zárható ki, hogy a leomlott épületrész alatt még találjanak áldozatokat.Az Agerpres egy súlyosabb sérültről tud. A kórházi ellátásra szorulók közül húszan maradtak beutalva.

A tűzvész okáról nincsenek hivatalos információk. Szemtanúk arról számoltak be a román sajtónak, hogy a klubban dohányoztak, annak ellenére, hogy a pincérek többször szóltak, hogy ezt ne tegyék. Más jelenlévők szerint viszont a tűz hirtelen ütött ki, bár előzetesen nem hallottak robbanást. Megint mások azt írták a Facebookon, hogy szerinte nem cigaretta okozta a tüzet, égett elektromos berendezés szagát érezte. (agerpres, digi24)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS