2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A PSD tavasszal kiírná a referendumot a családról szóló alkotmánymódosításról és a mentelmi jog eltörléséről

2017. január 24. 08:21, utolsó frissítés: 08:21

Liviu Dragnea, a PSD vezetője, a képviselőház elnöke azt nyilatkozta hétfőn, hogy a PSD két referendum kiírását fontolgatja, valószínű még 2017 tavaszán: az egyik az egy férfiből és egy nőből alkotott család kérdése, a másik pedig a mentelmi jog eltörlése, beleértve az államfőét is.

"A családról szóló referendum kiírását a választási kampányban vállaltuk. Hárommillió ember támogatja aláírásával ezt az ügyet. A másik (...) a mentelmi jogra vonatkozik: nem értek egyet sem a parlamenti mentelmi joggal, sem az elnök mentelmi jogávak - nyilatkozta a PSD elnöke a România TV műsorában.

Hangsúlyozta: "mindenki mentelmi jogáról" szó van.

"Az alkotmány úgy fogalmaz: senki sem lehet a törvény fölött. Ha senki sincs a törvény fölött, akkor a mentelmi jogak el kell tűnnie. Ez nem Johannisról szól, ez egy elv. Akármit tesz az elnök, a törvény előtt nem vonható felelősségre öt évig? Szerintem nincs rendben. A terveink szerint a két népszavazást még a tavasz folyamán megtartjuk" - nyilatkozta Dragnea.

Dragnea azt mondta "nehezen hiszi, hogy az elnök részt akarna venni az alkotmány módosításáról tartandó vitán, mert az esetleg nem jól jönne neki". (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS