2022. május 23. hétfőDezső
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem bocsáthatják el a terhes nőket

2004. február 04. 16:52, utolsó frissítés: 16:52

A terhes nőket tilos lesz elbocsátani a cégek, intézmények belső átszervezésekor. Erre csak akkor kerülhet sor, ha az intézmény csődbe megy, vagy jogilag átszerveződik – döntött a képviselőház. A tervezetet 189 képviselő támogatta, négyen tartózkodtak.


A képviselőház tegnap cikkelyenként megvitatta, és jóváhagyta az anyaság munkahelyeken való védelméről szóló 2003/721-es sürgősségi kormányrendeletet. A jogszabály EU jogharmonizációs előírásokat tartalmaz, így például a 8 órás munkaidő keretében az alkalmazónak kötelessége biztosítani a csecsemő-szoptatáshoz szükséges helyiséget, illetve 1-1 órás szünetet, vagy a kismama kérésére két órás munkaidő csökkentést, ami jövedelmét nem befolyásolja. Ezek az előírások a gyermek egyéves korának betöltéséig alkalmazandók.

Továbbá az anyák 120 napos veszélyeztetettségi szülési szabadságra jogosultak, a GYES-t megelőzően joguk van a 42 napos kötelező szülési szabadsághoz. Az alkalmazónak kötelessége a GYES-t követően újra alkalmazásba helyezni az anyát, és amennyiben a terhes nő orvosi ellenőrzése csak munkaidőben történhet meg, a munkáltató köteles ezt lehetővé tenni anélkül, hogy alkalmazottja jövedelmét ez befolyásolná.

A törvény által előírt jogok akkor illetik meg az alkalmazottat, ha terhességét orvosi bizonyítvánnyal igazolja. A jogszabály kiegészíti az anyaságot érintő törvénycsomagot. (azi, rmdsz-tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS