2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Băsescu: inkább Románia és Moldova egyesüléséről kellett volna kiírni referendumot

2017. január 24. 14:07, utolsó frissítés: 14:07

A Klaus Johannis államfő által bejelentett referendummal kapcsolatban Traian Băsescu szenátor, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke azt nyilatkozta: a népszavazás témája a Legfelső Védelmi Tanács nemzetbiztonsági stratégiájában is benne foglaltatik, de a Cioloş-kormány által elfogadott, 2016-2020-ra szóló korrupcióellenes stratégiában is szerepel.

Băsescu szerint a kis egyesülés napján inkább a Moldovai Köztársasággal való egyesülés témája kapcsán kellett volna bejelentenie referendumot az államfőnek.

"Ha az egyesülés napja van, nem lett volna jobb a Moldovai Köztársasággal való egyesülésért népszavazást bejelenteni? Nem túl ihletett döntés. A népszavazás témája a Legfelső Védelmi Tanács által jóváhagyott nemzetbiztonsági stratégiában is benne foglaltatik, amelyet éppen Johannis úr kérésére hagyott jóvá a parlament, de ugyanakkor a Cioloş-kormány által elfogadott, 2016-2020-ra szóló korrupcióellenes stratégiában is szerepel. De ha már úgyis a kis egyesülés napján akarta bejelenteni a referendumot, jobb lett volna, ha a Moldova Köztársasággal való egyesülésről hívja népszavazásra a román állampolgárokat. Legalább lett volna egy határozott válaszunk a román nép részéről Dodon halandzsájára" - írta Băsescu a Facebook-oldalán.Az elnöki hivatal közleménye értelmében az államfő kedden elindította az országos referendum megszervezésének folyamatát Románia Alkotmányának 90. cikkelye alapján. A lakosságnak két, országos jelentőségű kérdéssel kapcsolatban kell állást foglalnia: az egyik a korrupcióellenes harc folytatása, a másik a köztisztségviselők feddhetetlenségének biztosítása. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS