2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tolontan: majdnem annyit költenek a közmédiára idén, mint az összes többi sajtótermék költségvetése

2017. január 24. 14:27, utolsó frissítés: 14:27

Az idei költségvetés tervezetében majdnem akkora összeget irányoztak elő a közmédia számára, mint amennyiből az összes többi, magántulajdonban lévő televízió, rádió, lap és internetes portál működött tavaly - közölte kedden a Hotnews.ro hírportál, Catalin Tolontan oknyomozó újságíró blogját idézve.

A publicista következtetését a Media Fact Book becsléseire alapozta, amely szerint a teljes romániai média 2016-os reklámbevételei 350 millió euróra tehetők. A hétfőn közzétett költségvetés-tervezetben a közszolgálati televíziónak 211 millió eurónyi, a közszolgálati rádiónak 85 millió eurónyi, az Agerpres hírügynökségnek pedig 5 millió eurónyi költségvetési forrást irányozott elő a kormány.

A közmédiát immár csaknem kizárólag az állami költségvetésből tartják fenn, miután a működési költségek megközelítőleg felét fedező rádió- és televízió előfizetési díjat - másik száz illetékkel együtt - eltörölte a Liviu Dragnea PSD-elnök által kezdeményezett, idén januárban kihirdetett törvény.

A TVR-re idén a tavalyinál több mint hétszer nagyobb összeget irányoztak elő, részben azért, hogy a kieső előfizetési díjakat fedezzék, de a költségvetési törvény tervezete azt is leszögezi, hogy a rendelkezésére bocsátott keretből a köztévének 144 millió eurónyi összeget az évek alatt felhalmozott adóssága törlesztésére kell fordítania.

A kormány - a TVR adósságának közpénzből való kifizetése után - jövő évtől kezdődően évi 92 millió eurónyi összeget szándékozik fordítani a médium működtetésére.

Az előfizetési díj eltörlése ellen októberben tüntetést rendeztek a közrádió alkalmazottai arra hivatkozva, hogy a költségvetési finanszírozás politikai szempontból kiszolgáltatottá teszi a médiumot. Az intézkedés ellen a közmédia autonómiájáért aggódó hazai és nemzetközi médiaszervezetek is szót emeltek. Klaus Johannis államfő alkotmányos óvással is megpróbálta megakadályozni a törvény hatályba lépését, és a parlamentnek is visszaküldte megfontolásra a jogszabályt, sikertelen próbálkozásai után azonban nem tagadhatta meg kihirdetését. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS