2022. szeptember 27. keddAdalbert
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kelemen: tisztességes közvitára van szükség a közkegyelmi rendelettervezetről

2017. január 25. 17:08, utolsó frissítés: 17:08

Tisztességes közvitát tart szükségesnek az RMDSZ a kormány közkegyelmi tervezetéről - nyilatkozta Kelemen Hunor szövetségi elnök szerdán a Maszol.ro portálnak.


Kelemen Hunor elmondta: ha tisztességes közvitát folytatnak le a tervezetről, és a társadalomban egyetértés alakul ki a kérdésről, a tervezetet akár sürgősségi kormányrendelettel is el lehet fogadni. Hozzátette: a kormánynak el kell döntenie, hogy milyen jogfilozófiát szándékozik követni a közkegyelem kérdésében.

"Ha azt mondjuk, hogy az elítélteket azért kell elengedni, mert a börtönök túlzsúfoltak, akkor nyilván a jelenleg szabadságvesztésüket töltőkre kell koncentrálni, nem azokra, akik felfüggesztett büntetést kaptak" - utalt a politikus arra, hogy a jogszabály azokra is kiterjed, akiket nem letöltendő szabadságvesztésre ítéltek. Hozzátette: a másik jogfilozófia szerint integrálni kell a társadalomba azokat az embereket, akikre kisebb büntetéseket szabtak ki, nem követtek el súlyos bűncselekményeket.

A büntető törvénykönyv tervezett módosításaival kapcsolatban Kelemen Hunor arra emlékeztetett, hogy az alkotmánybíróság a büntető törvénykönyvet és a büntető perrendtartási törvénykönyvet több pontban alkotmányellenesnek nyilvánította, ezért a jogszabályokat az alkotmánybíróság döntéseihez kell igazítani.

Az RMDSZ elnöke szerint az lenne a legkézenfekvőbb megoldás, ha a büntetőjogi törvényeket egy sürgősségi eljárással lefolytatott parlamenti vita után hoznák összhangba az alkotmánybíróság döntéseivel. "Akárhányszor a kormány sürgősségi rendelettel nyúlt hozzá a büntetőjoghoz, utólag mindig kiderült, hogy ebből csak baj származott" - mondta Kelemen Hunor. A politikus sérelmezte, hogy senki nem háborodott fel a közvita elmulasztása miatt, amikor tavaly a Ciolos-kormány próbálta sürgősségi rendelettel korrigálni a büntető jogszabályokat.

A politikus nem kívánta kommentálni Klaus Johannis népszavazási kezdeményezését. "Mivel nem tudjuk, hogy a népszavazásra bocsátott kérdéseket hogyan fogja megfogalmazni, a témához egyelőre nincs mit hozzáfűzni" - nyilatkozta a portálnak az RMDSZ elnöke. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS