2021. aug. 3. keddHermina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nyílt levelet írt Johannisnak Biró Zsolt a „modellértékű romániai kisebbségvédelem” kapcsán

2017. január 26. 11:39, utolsó frissítés: 11:39

Nyílt levélben fordult Klaus Johannis államfőhöz Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke azzal kapcsolatban,hogy az államfő modellértékűnek nevezte a romániai magyar kisebbségvédelmet az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésén.


"Az erdélyi magyar közösség tagjaként ennek a kijelentésének valóságtartalmával nem tudok egyetérteni. Romániában élő magyar nemzetiségű állampolgárként gyakran kerülök olyan helyzetbe, amely azt sugallja, mi magyarok csak másodrendű polgárai lehetünk ennek az országnak. A hátrányos megkülönböztetés mindennapos az adminisztrációban vagy az oktatási intézmények terén, hogy csak a legkiemelkedőbb példákat említsem" - áll Biró levelében.

Azzal kapcsolatban, hogy Johannis saját magát hozta fel pozitív példaként, hogy német nemzetiségűként államfő lett, Biró úgy vélte, ez még nem a teljeskörű jogegyenlőség bizonyítéka.

"Parlamenti képviselőként és a Magyar Polgári Párt elnökeként emlékeztetni szeretném, hogy az erdélyi magyarok döntő többsége azzal a reménnyel szavazott bizalmat Önnek, hogy véget vet a tolvajlás, a hazugság és a nemzeti megalázás rendszerének Romániában. Azért szavaztak Önre, mert abban bíztak, hogy az Ön vezetésével Románia betartja az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozat történelmi ígéretet, abban bíztak, hogy az Ön vezetése alatt Romániában egyenlő méltósággal élhető élet jár a magyarság számára is" - írja a nyílt levélben az MPP elnöke.

"Mi, erdélyi magyarok a becsülettel végzett munka, a tisztesség és a nemzeti tisztelet Romániájában akarunk élni. Ezzel szemben nap, mint nap ennek ellenkezőjét tapasztaljuk. Azt tapasztaljuk, hogy nemzeti jelképeink használatában akadályoznak és megaláznak. Azt tapasztaljuk, hogy egyházaink 27 esztendő alatt a harmadát sem kapták vissza annak a közösségi vagyonnak, amelyet annak idején a kommunista román politika néhány év alatt ellopott tőlük. Azt tapasztaljuk, hogy amit nagy nehezen közösségeink mégis visszakaptak, azt napjainkban ismét el akarják lopni tőlük. Azt tapasztaljuk, hogy a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása után a Marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium működését lehetetlenítik el. Ezt a kérdést Ön bagatellizálva, csupán egy adminisztratív hibának minősítette. Amennyiben ez így van, kérem Elnök urat, hogy hasson oda, hogy a kérdés mielőbb a magyar közösség szempontjából megnyugtatóan rendeződjön, mert így jelképesen is tehetnénk egy apró, de megspórolhatatlan lépést a valós modellértékűség irányba. Addig viszont, ameddig ez a modellértékűség megvalósul, minden hasonló kijelentése ellen tiltakoznunk kell!" - zárul a nyílt levél. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS