2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csép Éva Andrea: a nők elleni erőszak nem lehet magánügy

2017. január 26. 14:55, utolsó frissítés: 14:59

„Romániának jobban kell teljesítenie a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelem terén, hiszen míg az Európai Unióban 4 nőből 1 válik áldozattá, Romániában 3 nőből 1 válik azzá. Meg kell tanítanunk a nőket arra, hogy pontosan tudják, mit kell tenniük ezekben az esetekben, milyen programok és alternatívák állnak rendelkezésükre. Ezért is fontos 2017, amelyet a Nőkkel Szembeni Erőszak Elleni Küzdelem Évének nyilvánítottak, így az EU-s tagállamok sokkal nagyobb figyelmet fordíthatnak erre az égető problémára” – mondta el Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője, a Parlament alsóházának, munkaügyi és szociális bizottságának titkára szerdán a Marosvásárhelyi Rádió Naprakész műsorában.

Az RMDSZ Maros megyei törvényhozója elmondta, hogy sajnálatos módon Marosvásárhely lakosságát két olyan tragédia tette különösen érzékennyé ezen a téren, mely nemrégiben két igen fiatal nő halálához vezetett.

„Az isztambuli egyezményhez csatlakozva Romániának is módosításokat kellett eszközölnie a törvénytárában, amelyek célja az erőszak megelőzése és az áldozatok védelme volt. Az illetékes romániai intézmények csak akkor tudnak hatékonynak lenni és az egyezményben foglaltakat gyakorlatba ültetni, ha összhangban dolgoznak” – fogalmazott a képviselő. Hozzátette: az, hogy 2017 tematikus év, abban fog segíteni, hogy széleskörű tájékoztató kampányokat szervezzenek, illetve Romániában átvilágítsák azt, hogy miként is működik gyakorlatban az isztambuli egyezmény törvénybe emelése.

„Nem elegendő ratifikálni egy keretegyezményt, következetességre van szükség ezen a téren minden intézmény részéről. Továbbá nagy hangsúlyt kell fektetnünk a prevencióra, ezt első sorban nevelés terén kell kezdenünk. A nők ellen, családban elkövetett erőszak nem lehet magánügy, éppen ezért társadalmi összefogásra van szükség annak a védőhálónak a megteremtése érdekében, amely segít az érintetteknek kiszakadni az erőszakos környezetből és támogatja őket abban, hogy egy kiegyensúlyozott életet élhessenek” – hangsúlyozta Csép Éva Andrea. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS