2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szenátusi bizottságelnök: márciusban vagy áprilisban meg lehetne tartani a család fogalmáról szóló népszavazást

2017. január 26. 15:37, utolsó frissítés: 15:37

Jelezni fogja a szenátus jogi bizottsága a felsőház vezetőségének, hogy előbb a képviselőháznak kell megvitatnia az alkotmánymódosításra vonatkozó polgári kezdeményezést, amelynek aláírói azt szeretnék, foglalják az alaptörvénybe, hogy a család egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon alapul.

A szenátus jogi bizottságának elnöke, Şerban Nicolae (PSD) szerint az alaptörvény értelmében az alkotmány szövegének módosítására irányuló kezdeményezést előbb a képviselőháznak kell véleményeznie, az elfogadott tervezetet pedig továbbküldik a szenátusnak.

"Remélem, hogy a képviselőház mihamarabb véleményezi ezt. Jól megalapozott kezdeményezésről van szó, amelyről már az alkotmánybíróság is véleményt nyilvánított, és a Törvényhozási Tanács is jóváhagyta" - mondta Nicolae, aki szerint ez esetben nincs első ház és döntő ház, a két ház döntése egyenértékű, és amennyiben egymástól eltérő változatban fogadja el a két ház a tervezetet, vagy a szenátus elutasítja a képviselőház által jóváhagyott törvényjavaslatot, a két ház közötti mediálás révén születik döntés az ügyben.

A jogi bizottság elnöke szerint a parlament február végéig dönthet a polgári kezdeményezés sorsáról, és "március végén, április elején" meg lehetne tartani a népszavazást, amely - tette hozzá Nicolae - csupán konzultatív jellegű, semmilyen jogi következménye nincs.

Az alkotmány 151. cikkelye alapján az alaptörvény felülvizsgálatára vonatkozó javaslatot a szenátusnak és a képviselőháznak is kétharmados többséggel kell elfogadnia, illetve amennyiben a mediálás során nem sikerül egyezségre jutni, a két ház összevont ülésen a képviselők és szenátorok legkevesebb háromnegyedének támogatására van szükség a javaslat elfogadáshoz.

"A felülvizsgálatról szóló döntést a referendum teszi véglegessé, amelyet a tervezet vagy a felülvizsgálati javaslat elfogadását követő legtöbb 30 napon belül kell megszervezni" - írja az alaptörvény.

Az alkotmánymódosításra irányuló kezdeményezés elindítói azt szeretnék, foglalják az alaptörvénybe, hogy a család egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon alapul. Jelenleg "házastársak" önkéntes elhatározásával alapított családról beszél az alkotmány. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS