2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alapfokon három év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték Alina Bicát

2017. január 26. 19:59, utolsó frissítés: 19:59

Bűnpártolás miatt alapfokon három év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a Legfelső Bíróság a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) volt főügyészét, Alina Bicát, amiért közbenjárt annak érdekében, hogy zárják le a Horia Simu üzletember ellen indított bűnvádi eljárást.

Ugyanabban az ügyben Horia Simut befolyás vásárlása miatt négy év, az Országos Adóhatóság (ANAF) volt vezetőjét, Şerban Popot pedig befolyással való üzérkedés miatt 5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Utóbbitól 150.000 euró elkobzását is elrendelte a bíróság, ugyanakkor Alina Bica vagyonának zár alá vételét feloldották.

Az ítélet megfellebbezhető.

Ez a második ügy, amelyben alapfokon elítélik Alina Bicát: 2016 novemberében - ugyancsak bűnpártolás miatt - négyévi szabadságvesztést róttak ki rá abban az ügyben, amelyikben Adriean Videanu volt miniszter is érintett.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) 2015 szeptemberében emelt vádat Alina Bica és az ANAF volt vezetője, Şerban Pop ellen. A vádhatóság szerint Şerban Pop 230.000 eurót kapott Horia Sima üzletembertől, hogy járjon közben a DIICOT akkori vezetőségénél annak érdekében, hogy az zárja le az üzletember ellen zajló bűnvádi eljárást. A pénz egy részét, 17.500 eurót Alina Bica kapta meg akkori tanácsadója, Ionuţ Mihăilescu közvetítésével - állítja a vádhatóság. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS