2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dragnea a székelyföldi autonómiakezdeményezésről: a parlamenten ilyesmi nem megy át

2017. január 27. 21:39, utolsó frissítés: 21:46

A Székelyföld autonómiájára vonatkozó polgári kezdeményezés semmi esetre sem megy át a parlamenten - biztosított mindenkit pénteken Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője, a képviselőház elnöke.

"Sem nálunk, a Szociáldemokrata Pártban (PSD), sem a Liberálisok és Demokraták Szövetségében (ALDE), sem más pártban semmilyen kétség nem merül fel ebből a szempontból. A mi álláspontunk rendkívül egyértelmű, az alkotmány előírásai világosak, a parlamenten ilyen át nem mehet. Sajnálom, hogy ilyen kezdeményezések vannak, mert ez a lakosság egy bizonyos részét ingerli, és egy nem éppen pozitív állapotba hozza. De semmilyen esélye nincs annak, hogy egy ilyen kezdeményezés megvalósuljon' - nyilatkozta Dragnea a parlamentben.

A Hivatalos Közlönyben csütörtökön jelent meg egy, a Székelyföld autonómiájára vonatkozó polgári törvénykezdeményezés.

A 'Székelyföld autonómiáját' kinyilvánító törvénykezdeményezést egy tíztagú bizottság dolgozta ki: Árus Zsolt István, Czink Attila, Kercsó Attila, Bajkó Zsigmond, Kovács László, Cziriák Károly, Elekes-Józsa Márton, Takács József, Kolcsár Géza és Márton Csaba.

A jogszabály indoklásában rámutatnak, hogy Székelyföld 'egy sajátos történelmi régió, amely nagyfokú autonómiával rendelkezett', függetlenül attól, hogy melyik országhoz tartozott, beleértve a kommunista rendszert is. A kezdeményezők a szubszidiaritás elvére hivatkoznak, és meglátásuk szerint minden közösségnek beleszólási joga kellene lennie az őket érintő dolgok tekintetében. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS