2024. április 14. vasárnapTibor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Bukarestben és Kolozsváron is felélénkültek a tüntetések a kormány bejelentésére

2017. január 31. 23:45, utolsó frissítés: 2017. február 01. 02:31

Bukarestben és Kolozsváron is felélénkültek a kormányellenes tüntetések a kabinet kedd esti bejelentése után. Az előre meghirdetett napirendtől eltérve a Sorin Grindeanu vezette kabinet kedd este azonnal hatályba lépő sürgősségi rendelettel módosította a büntető törvénykönyvet (Btk.) és bűnügyi perrendtartást, illetve törvényjavaslatot fogadott el közkegyelemről és az ítéltek végrehajtásáról.


A Hotnews tudósítása szerint Bukarestben a Victoria-palota előtti téren jelenleg (23:30) nagyjából 2000 ember követeli a kormány lemondását. A tudósítás szerint folyamatosan gyűlnek az emberek. A tömeg többek között azt skandálja, hogy "Hazaárulók" "Le a kormánnyal!", "PSD, a vörös pestis", "Éjszaka, mint a tolvajok", "Nem megyünk el innen, nem megyünk el innen!", "Vigyen el titeket a DNA!", Nem fogtok megmenekülni!"

UPDATE: A Hotnews tudósítása szerint feszült a hangulat a bukaresti kormányellenes tüntetésen, és folyamatosan gyűlnek az emberek. Azt írják, éjfél körül nagyjából 8000 személy vehet részt rajta.UPDATE 2: Csendőrségi becslések szerint több mint 10.000 ember tiltakozott éjjel 1 óra körül Bukarestben, a Győzelem téren a kormány által kedden elfogadott intézkedések ellen. A tömeg többek között azt skandálta, "Nem megyünk el innen, nem megyünk el innen!", "Vigyen el titeket a DNA!", "Nem fogtok megmenekülni!", "Mondjatok le!"

A tiltakozók bekerítették a Victoria-palotát, sokan közülük kérték a csendőröktől, nyissák ki a kapukat, hogy tudjanak bemenni a kormányépület udvarára.

---

Kolozsváron is kimentek párszázan a kormány ellen tiltakozni. Kedden egyébként nem először gyűlt össze a tömeg Kolozsvár főterén, kora este egyszer már összegyűlt körülbelül száz személy a büntető törvénykezést módosító kormányrendeletek ellen, de annak a tüntetésnek korábban már vége lett. Most ismét kimentek az emberek a PSD és a kormány ellen tiltakozni.UPDATE: A kolozsvári tüntetők száma 3000 körül lehet éjfélkor.

UPDATE 2: Éjfél után fél órával a Digi 24 élő adása szerint nagyjából 5000 ember vehet részt kolozsvári tüntetésen.

UPDATE 3: Éjfél után nem sokkal az összegyűlt tömeg megindult a Mărăsti-negyed irányába. A Bocskai teret, a Budai Nagy Antal (Dorobanților) utcát érintve haladtak, majd a megyei könyvtár után, a Teodor Mihali utcán befordulva a Györgyfalvi negyed felé vették az irányt. Közben a kormány lemondását követelő rigmusokat skandáltak. A főtér.ro helyszíni tudósítása szerint Iulius Mall közelében található körforgalomnál a tüntetők visszafordultak a központ felé. Éjjel 2 óra körül még folyamatosan vonulnak az emberek, a központot érintve a Mócok útján megindultak a Monostor-negyed felé.

A Digi 24 becslése szerint Kolozsváron nagyjából 8000 ember vonulhat az utcákon keddről szerdára virradó éjszaka.

---

A Digi 24 közvetítése szerint Temesváron és Brassóban is kimentek néhányan az utcára tiltakozni. A Facebookos közvetítésben pedig azt láttuk, hogy Marosvásárhelyen is kiment néhány tüntető a város főterére.UPDATE: Temesváron is több ezerre nőt a tüntetők száma éjfélre. És már nagyváradi megmozdulásokról is láttunk képeket a Facebookon.A Digi 24 adása szerint Iași-ban, Konstancán, Nagybányán (nagyjából 150 ember) és Craiovan (250 ember) is az utcára mentek keddről szerdára virradó éjszaka tüntetni.

(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS