2020. aug. 6. csütörtökBerta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megbüntették a magyarokat migráns népnek nevező műsorvezetőt

2017. február 01. 18:58, utolsó frissítés: 18:58

A diszkriminációellenes tanács (CNCD) 5 ezer lejre bírságolta meg szerdán a B1 hírtelevízió műsorvezetőjét, aki tavaly októberben a magyarokról tett sértő kijelentéseket.

Radu Banciu, a B1 hírtelevízió műsorvezetője tavaly októberben a magyarországi kvótanépszavazás kapcsán arról értekezett, hogy a magyar is migránsnép, amelynek nincs mit keresnie Európában. Egyebek mellett kijelentette, Erdély remekül nézne ki magyarok nélkül, és az erdélyi magyaroknak Magyarországra kellene költözniük, illetve hogy Európában egyetlen nemzet sem szereti a magyart.

A tanács hivatalból indított eljárást a műsorvezető ellen, de Márton Árpád, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselője és az Active Watch emberi jogi egyesület is feljelentést tett.

A testület egyöntetűen megállapította, hogy a műsorvezető diszkriminált, és 5 ezer lejre bírságolta. A tanács határozata ellen Banciu a közigazgatási bíróságon fellebbezhet.

Az audiovizuális tanács (CNA) korábban a B1 csatornát szintén Banciu műsora miatt, a törököket, muzulmánokat sértő kijelentésekért kétszer is megbüntette, egyszer 20 ezer, második alkalommal 30 ezer lejre. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS