2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kivonult a PSD Klaus Johannis parlamenti beszédéről

2017. február 07. 12:18, utolsó frissítés: 13:12

A PSD parlamenti képviselői és szenátorai kivonultak Klaus Johannis államfő parlamenti beszéde közben.

Az államfő arról beszélt éppen, hogy szerinte annak kell megoldást találnia a kialakult helyzetre, aki előidézte - a PSD-nek. Ekkor a korábban már néhányszor közbekiabáló PSD-sek felálltak és kivonultak az ülésteremből. Néhány "szégyen!" kiáltás is hallatszott közben.

Johannis az elmúlt napok tüntetései, a Btk.-módosítás körül kialakult helyzet kapcsán szólalt fel a parlamentben. A kormány tagjai nem vettek részt a beszéden. Az államfő erre reagált is: "nem baj, már beszéltem velük".Johannis azzal kezdte beszédét, normális körülmények között olyan fontos dolgokról beszélne, mint például a centenáriumra való készülődés, de a nemzet elégedetlen, és riadót fújt.

Hivatkozott egy napokban készült felmérésre, amely szerint a megkérdezettek 80%-a úgy gondolja, az országban rossz irányba mennek a dolgok. „Hogy jutottunk ide egy hónappal a választások után? A PSD nagy győzelmet könyvelhetett el december 11-én, de utána egy furcsa kamikaze-akcióval frontálisan ütközött a társadalom nagy részével, nem tartották magukat a kormányprogramhoz, hanem az első dolguk az volt, hogy a bűnözők ügyeivel foglalkozzanak” – fogalmazott. Kijelentésekor a PSD-sek pfújoltak, az ellenzék tapsolt.

Az adott helyzetben túl kevés a Btk.-t módosító sürgősségi kormányrendelet visszavonása, viszont az előrehozott választások túl sok lenne – mondta az államfő.

Kinek kell jönnie a megoldással? Annak, aki a problémát előidézte: a PSD-nek – mondta Johannis.

„Egyesek azt mondják, hogy a legitim kormányt meg akarom buktatni és nem fogadom el a választások eredményét. Nem! Ez nem igaz, önök megnyerték a választást. Alkossanak törvényeket, de ne akármilyeneket. Romániának egy erős kormányra van szüksége, de nem egy olyan kormányra, amely a párt részéről érkező parancsokat kivitelezi. Nem egy olyan kormányra van szükség, amely az éj leple alatt dolgozik, amely a bűnöző politikusokat akarja megmenteni, hanem egy olyan kormányra, amely felelősen végzi a feladatát. Kiszámítható, fenntartható kormányzásra van szükség” - jelentette ki az államfő.

Hangsúlyozta, jó makrogazdasági helyzetben van az ország, ezt nem szabad veszélybe sodorni. „Románia stabil, erős ország a térségben, a NATO, EU stabil partnere, a külföld elvárásokat támaszt felénk, ne okozzunk nekik csalódást” - így az államfő.

Elmondta, ha a PSD nem oldja meg ezt a helyzetet, amelyet kreált, akkor az államelnöki hatáskörével élve konzultációra fogja összehívni a pártokat.

"Erős nemzet akarunk lenni, aki jogállamot épít és ezt tiszteletben is tartja, amely független igazságszolgáltatással büszkélkedhet, ahol a hatóságok együttműködnek; erős parlamenttel, jól teljesítő kormánnyal? Vagy gyenge, lenézett nemzet akarunk lenni, amely mindent kockára tesz azért, hogy néhány politikust megmentsenek?" - kérdezte Johannis azelőtt, hogy bejelentse: kiírja a korrupcióellenes harcról szóló referendumot, amelynek ez lenne a célja: "erős nemzetet hiteles, feddhetetlen politikusokkal lehet építeni".

A tüntetésekről szólva Johannis kijelentette, az emberek visszahozták a fényt a demokratikus folyamatba. "A demokráciát életben kell tartani, minden nap megőrizni, felélénkíteni. A demokrácia sosem magától értetődő, és oktatásra van szükség hozzá" - mondta az államfő, aki gratulált a szülőknek, akik kivitték a gyerekeiket tüntetni, "így hiteles leckét adtak nekik demokráciából".

"Tartsuk életben a demokráciát és tisztán az országot!" - zárta beszédét Johannis, amelyet ellenzéki politikusok állva tapsoltak meg.

Dragnea: egységre felszólító beszédre számítottam

Az államfő beszéde után Dragnea elmondta, arra várt, hogy egységre és nyugalomra szólít fel Johannis, ezzel szemben az államfő „megosztó beszédet tartott”. Szerinte is jó az, hogy az államfő nem az előrehozott választásban látja a megoldást, és a kormány munkájának folytatását támogatja. Hozzátette, őt is meglepte, hogy az államfő beszéde alatt a PSD parlamenti frakciója kiment a teremből, azonban ezt a napokban felgyűlt frusztrációnak tudja be. Szerinte PSD-s kollégái mediáló diskurzusra számítottak, és nem ezt hallották, ezért mentek ki a teremből.

(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS