2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A képviselőház elé került a melegházasság alkotmányos tiltását célzó polgári kezdeményezés

2017. február 08. 13:09, utolsó frissítés: 13:14

Átküldte a szenátus a képviselőháznak az alkotmány felülvizsgálatára vonatkozó polgári kezdeményezést, a felsőház illetékesei szerint ugyanis az alsóháznak kell elsőként tárgyalnia az indítványt, amelynek aláírói azt szeretnék, foglalják az alaptörvénybe, hogy a család egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon alapul.


Titus Corlăţean PSD-s szenátor szerint az alkotmány értelmében eleve a képviselőházban kellett volna elkezdeni a polgári kezdeményezéssel kapcsolatos procedúrát, 2016 októberében azonban - helytelenül - előbb a felsőháznak küldték el a dokumentációt. Corlăţean felszólította a parlament illetékes osztályait, hogy "fokozottabb figyelemmel" kezeljék az ilyen ügyeket, képviselő kollégáitól pedig azt kérte, mielőbb tűzzék napirendre a kezdeményezés tárgyalását.

"Rendkívül fontos témáról van szó. Hárommillió állampolgár írta alá az alkotmánymódosításra vonatkozó kezdeményezést, mi pedig itt húzzuk az időt" - mondta Corlăţean, hozzátéve, ahhoz, hogy tavasszal sor kerülhessen a kezdeményezésről szóló referendumra, ahogyan az a parlamentben elhangzott, mindkét háznak gyorsan és hatékonyan kell dolgoznia.

A szenátus jogi bizottságának elnöke, Şerban Nicolae korábban ismertette, ez esetben nincs első ház és döntő ház, a két ház döntése egyenértékű, és amennyiben egymástól eltérő változatban fogadja el a két ház a tervezetet, vagy a szenátus elutasítja a képviselőház által jóváhagyott javaslatot, a két ház közötti mediálás révén születik döntés az ügyben.

Az alkotmány 151. cikkelye értelmében az alaptörvény felülvizsgálatára vonatkozó javaslatot vagy tervezetet a képviselőháznak és a szenátusnak is kétharmados többséggel kell elfogadnia, illetve amennyiben a mediálás során nem sikerül egyezségre jutni, a két ház összevont ülésén a képviselők és szenátorok legkevesebb háromnegyedének támogatására van szükség a javaslat vagy tervezet elfogadásához.

"A felülvizsgálatról szóló döntést a referendum teszi véglegessé, amelyet a tervezet vagy a felülvizsgálati javaslat elfogadását követő legtöbb 30 napon belül kell megszervezni" - írja az alaptörvény.

Az alkotmánymódosításra irányuló kezdeményezés elindítói azt szeretnék, foglalják az alaptörvénybe, hogy a család egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon alapul. Jelenleg "házastársak" önkéntes elhatározásával alapított családról beszél az alkotmány. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS