2023. március 26. vasárnapEmánuel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az RMDSZ azt szeretné, ha a magyar diákok 12 éven át külön rendszerben tanulnák a románt

2017. február 11. 15:35, utolsó frissítés: 16:01

A tanügyminisztérium tervezetét ki kell bővíteni úgy, hogy a magyar diákok teljes 12 éven át külön rendszer szerint tanulhassák a román nyelvet - írja az RMDSZ közleményében.


A szövetség értékelése szerint a tanügyminisztérium végre belátta, képtelenség elvárni, hogy a román és magyar anyanyelvű diákok ugyanolyan feltételek mellett tanulják a román nyelvet. Azt is írják, hogy évekkel ezelőtt kellett volna ezt a lépést megtenni, ráébredni, hogy a diákok érdeke a legfontosabb.

"Azon kell az elkövetkezőkben dolgoznunk, hogy a magyar gyermekek külön tankönyvből tanulják teljes 12 éven át a román nyelvet, speciális tankönyvekből" – nyilatkozta Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök a kapcsán, hogy a tanügyminisztérium közvitára bocsátotta az új tantervet, amely előírná, hogy a magyar 5-8. osztályos diákok a román nyelvet külön tankönyvből, a főként a kommunikációra fókuszálva tanulhassák.

"Amikor a kormánypártokkal kötött megállapodás felbontása helyett, ennek tartalommal való feltöltését hangsúlyozzuk, pont az ilyen eredményekről beszélünk" – mondta az RMDSZ ügyvezető elnöke.

A tanügyi törvény rendelkezik arról, hogy a magyar gyermekek számára a román nyelvet sajátos módon, mint második nyelvet tanítsák minden iskolai szinten, ne csak a négy elemi osztályban. Az elmúlt hat évben a minisztérium mindössze az 1-4. osztályosok számára késztette elő a törvény alkalmazását. A mostani fejlemény az, hogy az életbeléptetés a második szakaszához érkezett: elkészült az 5-8. osztályosok számára a román nyelv tanterve, és ezt, az előírt gyakorlat szerint, közvitára bocsátották. A változás egyelőre az ősszel induló ötödik osztályosokat érinti. Hátra van még a tervezőmunka harmadik szakasza: a 9-12. osztály.

"A 2011-es tanügyi törvény 46. cikkelye valóban történelmi előrelépést jelentett: az iskolai oktatás minden szintjén a magyar anyanyelvű, magyarul tanuló diákoknak úgy tanítanák a román nyelvet, tekintettel vannak arra, hogy ez nekik nem anyanyelvük, és elsősorban a beszélt román nyelv tudását célozzák meg. A nyolcvanas évek közepéig az 1-8. osztályban volt erre lehetőség, azóta, harminc éven keresztül csak az 1-4. osztályban. Most először mindez az elsőtől a tizenkettedik osztályig megvalósulna" – fogalmazott Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatásügyekért felelős ügyvezető alelnöke.

Szerinte, az RMDSZ által nehezen, de sikeresen érvényesített elv hiába van törvényben immár hat éve, mert a törvény megszületése után a tanügyminisztérium minden tantárgy esetén egy nagyon lassú, hosszadalmas és körülményes átmenetet tervezett meg, a különféle szakbizottságoknak hosszas határidőket szabott meg. Így a magyaroknak szánt újfajta román nyelvtanítás tantárgyaiban is.

Mint elmondta, a tervezési szakaszt tovább késleltetni nem szabad: vagy úgy kell sürgősen befejezni, hogy megtalálják azokat a pedagógiai megoldásokat, hogy párhuzamosan vezetik be az újításokat a különböző szinteken vagy szűkebb határidőket kell szabni, ki kell venni a bürokratikus lépésekből néhányat. A tantervek kialakítását követően a tankönyvek megírásának, kiadásának szintén bonyolult procedúrája következik, ami további elodázást jelenthet – figyelmeztet Magyari. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS